Du behöver

  • 1 st lammstek urbenad, 1,8–2 kilo
  • 1 st citron saften
  • 1 kruka rosmarin
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olja till stekning
  • salt nymalen svartpeppar
  • Sardelldressing

  • 4 st vitlöksklyftor oskalade
  • 5 st sardellfiléer raka
  • 1.5 msk dijonsenap
  • 3 msk kapris
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk citronsaft
  • 1.5 dl olivolja
  • 1 st bladpersilja de plockade bladen
  • Till servering

  • småpotatis ugnsrostad

Gör så här

1
Lammstek: Sätt ugnen på 150 grader. Ansa bort överflödigt fett från lammsteken. Lägg ut den på skärbräda och gnid in den med citron. Plocka bladen av rosmarinen och mortla tillsammans med vitlöken, tillsätt 3 matskedar olivolja. Bred ut kryddblandningen på lammsteken ut- och invändigt, salta och peppra rejält. Rulla ihop lammsteken tajt och bind upp den med steksnöre så att den håller ihop fint.
2
Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn lammsteken hårt runtom. Lägg över i ugnsform och sätt en digital stektermometer i den tjockaste delen. Lägg fyra oskalade vitlöksklyftor i formen (till dressingen).
3
Sätt in i ugnen och tillaga lammsteken till 58 graders innertemperatur, cirka 1 1/2 timme. Ta ut och låt köttet vila, gärna på spisen, i minst 20 minuter, steken behöver inte täckas.
4
Sardelldressing: Skala de ugnsrostade vitlöksklyftorna och stöt dem i en mortel. Hacka sardellerna och tillsätt till vitlöken, fortsätt att stöta till en massa. Tillsätt senap och kapris och stöt ihop. Blanda i vinäger och citronsaft och rör sedan i oljan lite i taget. Hacka persiljan och rör ner i dressingen. Smaka av med salt och peppar.
5
Skiva lammsteken tunt och servera med sardelldressing och ugnsrostad småpotatis.

Recept // Fler lammköttrecept