Du behöver

  • 4 st rostbiff
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1.5 dl balsamvinäger
  • 1.5 dl mörkt muscovadosocker
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 8 st körsbärstomater gula
  • 8 st körsbärstomater röda
  • Ramslöksrisotto

  • 1 st schalottenlök finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl avorioris
  • 1.5 dl vitt vin
  • kycklingbuljong kokande
  • 2 dl Parmesan riven
  • 2 msk ramslök mixad förvälld (eller spenat + vitlök)
  • salt, vitpeppar

Gör så här

1
Salta och peppra lammrostbiffarna.
2
Bryn dem i smör i stekpanna tills de fått fin färg.
3
Lägg dem i lilla långpannan och efterstek dem mitt i ugnen i 175 grader i 12–15 minuter tills stektermometern visar 56 grader.
4
Ta pannan ur ugnen och låt köttet vila 5 minuter innan det skärs i skivor.
5
6
Blanda balsamvinäger, socker, hackad vitlök och tomatpuré i en liten kastrull. Koka upp och koka in såsen några minuter tills den får sirapslik konsistens.
7
8
Häll såsen över sköljda tomater i en skål och låt dem dra tills det är dags att lägga upp rätten.
9
10
Ramslöksrisotto
11
Fräs löken blank i oljan i en rymlig kastrull, tillsätt riset och fräs också det någon minut.
12
Rör ner vinet och lika mycket av kycklingbuljongen.
13
14
Koka tills vätskan nästan kokat in. Späd då med mer kycklingbuljong och låt småkoka under ständig omrörning.
15
Tillsätt buljong då och då tills riset är kokt och risotton fått krämig konsistens. Det kan gå åt något mer buljong.
16
17
Rör ner parmesanost och mixad ramslök, som är Gotlands vilda vitlökssmakande ört. Smaka av med salt och peppar.

Recept // Fler lammköttrecept