Lammracks med rostade rotfrukter och kall getostcreme

Du behöver rostade rotfrukter 2 st gula lökar 2 st hela vitlökar 300 g morötter 300 g palsternacka 300 g kålrot 0.5 kruka rosmarin bladen...

Tillagningstid: 70 minuter
4 portioner

Du behöver

  • rostade rotfrukter
  • 2 st gula lökar
  • 2 st hela vitlökar
  • 300 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 300 g kålrot
  • 0.5 kruka rosmarin bladen
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 800 g lammrack
  • 1 msk olivolja till stekning
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Getostcreme

300 g getost
0.5 dl mjölk
1 tsk honung
2 tsk citronsaft

Garnering

1 st citron skalet
2 st rosmarin kvistar, plockad

Gör så här

1
Dela löken på hälften och dela rotfrukterna (skalet ska vara kvar förutom på kålroten som ska skalas) i mindre bitar. Blanda med rosmarin, olivolja, salt och peppar i en långpanna. Baka i ugnen på 250 grader i 30 minuter. Öppna ugnsluckan och sänk till 100 grader.

2
Salta och peppra lammet under tiden. Bryn hårt i olivoljan. Lägg över på rotfrukterna och baka klart i ugnen (när den sänkts till 100 grader) till 58 grader i innertemperatur (använd stektermometer), det tar cirka 20 minuter.

3
Ta bort kanten runt osten. Kör den slät med mjölk i mixer eller matberedare, smaka av med övriga ingredienser.

4
Skiva upp lammet och lägg tillbaka på rotfrukterna. Riv över citronskal och klipp över rosmarin precis före servering.

5
Klicka över getostcremen eller servera den vid sidan om.


Kommentar:
Recept av Tom Sjöstedt ur boken “Tom tips” (Norstedts).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top