Lammrack med krämig potatis

Du behöver Lammracks 1 kg lammrack 3 msk olivolja 3 st vitlöksklyftor fint hackade citron det yttersta finrivna skalet Örtkrämig nypotatis 800 g nypotatis skrubbad...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

Lammracks

1 kg lammrack
3 msk olivolja
3 st vitlöksklyftor fint hackade
citron det yttersta finrivna skalet

Örtkrämig nypotatis

800 g nypotatis skrubbad
1.5 dl crème fraîche
3 msk majonnäs
1 msk pressad citron
2 dl färska örter t ex basilika och persilja

Krispig fänkålssallad

st rödlök liten
1 st fänkålsstånd ett stort
gurka

Vinägrett

3 msk olivolja
vitvinsvinäger
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
0.5 krm svartpeppar

Gör så här

1

Fyll grillen med kol och tänd i god tid. Börja grilla först när du fått riktigt fin glöd.

2

Putsa lammracken fria från senor och hinnor och skär dem sedan mellan benen i kotletter. 

 

3

Blanda olivolja med finhackad vitlök och citronskal. Gnid in blandningen i lammet och låt marinera i kylen medan du fixar tillbehören.

 

4

Örtkrämig nypotatis Koka potatisen mjuk i saltat vatten, cirka 10–15 minuter beroende på storlek. Dela de potatisar som är lite större. Mixa resterande ingredienser, smaka av med lite salt och peppar. Vänd samman potatisen och såsen.

 

5

5  Krispig fänkålssallad Skala och skiva rödlöken och låt den ligga i isvatten några minuter så blir den mildare och krispigare. Ansa fänkålen och skiva den så tunt du kan, gärna med mandolin. Skala gurkan, dela den och skrapa bort kärnhuset med en tesked. Skiva och lägg i en skål med fänkål och avrunnen rödlök. 

 

6

Vinägrett Blanda ihop ingredienserna till vinägretten, häll den över salladen och blanda ordentligt.

 

7

 Grilla kotletterna på direkt värme i cirka 1 minut per sida, fös glöden åt sidan och grilla sedan på indirekt värme i 2–3 minuter på varje sida, beroende på hur välstekt du vill ha ditt kött. Servera det nygrillade lammet med potatisen och fänkålssalladen.

 

8

Tips Racken kan grillas hela istället för att delas, då tar det bara lite längre tid på indirekt grillvärme. Lammet kan förstås också tillagas i grillpanna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top