Du behöver
- 500 g lammfärs
- 1 msk smör
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 st morot
- 0.5 msk oregano torkad
- 2 msk olivolja
- 1 dl rött vin
- 1 dl mjölk
- 500 g tomater finkrossade
- 2 msk tomatpuré
- salt och svartpeppar
- 25 g smör
- 0.75 dl vetemjöl
- 8 dl mjölk
- 2 krm muskotnöt riven
- 200 g chèvreost
- 1 st färsk pastadeg eller 12 torkade lasagneplattor
- 1 dl Parmesan finriven
Gör så här
1
Bryn färsen i smör. Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Fräs det mjuka i oljan med oregano i en stekgryta på svag värme. Tillsätt den brynta färsen, vin och mjölk. Låt koka ihop i cirka 5 minuter. Häll i tomater och tomatpuré. Salta och peppra. Låt puttra på medelvärme i cirka 20 minuter.
2
Smält smöret till ostsåsen. Tillsätt mjölet. Vispa i lite av mjölken till klumpfri sås. Häll i resten av mjölken och riven muskot. Sjud under omrörning tills såsen börjar tjockna. Smula i osten. Salta och peppra. Rör såsen slät.
3
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut lasagneplattor i pastamaskinen. Skär dem i lagom längder. Varva ostsås, köttfärssås och lasagneplattor i en smord ugnsform. Börja och avsluta med ostsås. Strö över parmesan och grädda mitt i ugnen tills den har fått vacker färg i 25–35 minuter.