Lammlägg i tomatsås

Du behöver 4 st lammlägg stora salt, peppar 4 st vitlöksklyftor rosmarin 3 stjälkar, plockade finhackade blad 4 msk olivolja 2 st gula lökar vitlöksklyftor...

Tillagningstid: 240 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st lammlägg stora
  • salt, peppar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • rosmarin 3 stjälkar, plockade finhackade blad
  • 4 msk olivolja
  • 2 st gula lökar
  • vitlöksklyftor
  • 1 st fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 2 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vitt vin
  • 2 burk krossade tomater
  • 1 l köttbuljong
  • cocktailtomater

Gremolata

1 st citron vältvättad, det yttersta finstrimlade skalet
1 st knippa persilja bladen, strimlade
3 st vitlöksklyftor finhackade

Till servering

potatis 4 portioner kokt pressad
2 msk smör
0.5 dl Parmesan finhyvlad

Gör så här

1

 Lägg lammläggen i en bunke. Krydda med salt och peppar. Gnid in med pressad vitlök och rosmarin. Täck med plastfilm och låt marinera över natten.

2

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg lammläggen på en papprad plåt. Ringla över olivoljan. Sätt plåten i ugnen cirka 1 timme. Vänd lammläggen då och då.

3

Skala och hacka löken och vitlöken. Ansa och finhacka fänkålen. Fräs löken i oljan i en stor gryta, cirka 5 minuter. Tillsätt vitlöken och fänkålen och fräs cirka 5 minuter. Krydda med smulat flingsalt, paprikapulver och chiliflingor. Blanda i mjölet och fräs cirka 1/2 minut. Tillsätt vinet under omrörning. Rör i tomaterna och koka cirka 15 minuter. Blanda i buljongen, lite i taget och koka såsen cirka 10 minuter.

4

Lägg lammläggen i såsen och sjud under lock 2–3 timmar, eller tills köttet är helt mört (vänd lammläggen 3–4 gånger under tiden. Se till att köttet är täckt med sås hela tiden, tillsätt mera buljong eller vatten om det behövs).

5

Dela de färska tomaterna och låt dem koka med köttet ytterligare 15 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.  

6

Blanda ingredienserna till gremolatan och strö den över lammläggen vid servering. Servera med kokt pressad potatis blandad med smör och finhyvlad parmesan. 


Kommentar:
Ha tålamod när du lagar den här grytan, lammläggen tar minst 3–4 timmar att laga, och ska dessutom marineras över natten. Men det är värt det!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top