RECEPT FRÅN IK

Lammköfte med rostad potatis

Av . Foto: Björn tesch

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

    Rostad potatis

  • 700 g fast potatis
  • olivolja
  • vitlöksklyftor oskalade
  • några kvistar timjan eller rosmarin
  • salt
  • 2 st grillade paprikor från burk
  • 0.5 st burk marinerade kronärtskockor
  • 1 st citron det yttersta finrivna skalet
  • Lammköfte

  • 1 msk pankoströbröd
  • 1.5 msk vatten
  • 500 g lammfärs
  • 0.5 st gul lök grovriven
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk spiskummin
  • 0.25 tsk starkt paprikapulver
  • 0.25 tsk chiliflakes
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0.5 tsk torkad mynta
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • smör och olja till stekning
  • 0.5 st påse rucola
  • Myntayoghurt

  • 2.5 dl turkisk yoghurt
  • god olivolja
  • 0.5 kruka mynta bladen
  • 0.5 st granatäpple kärnorna
  • flingsalt

Gör så här

1

Rostad potatis Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen i halvor eller klyftor på längden. Skölj och torka i kökshandduk. Blanda potatisen med olivolja i en ugnsform, lägg i vitlöksklyftor och örtkvistar och salta. Rosta i ugnen i 30–40 minuter eller tills potatisen är genomlagad och fått fin färg. När cirka 10 minuter återstår, tillsätt grillad paprika, skuren i strimlor, och marinerad kronärtskocka. Toppa med -citronskal och lite färsk timjan vid servering.

2

Lammköfte Låt pankoströbröd svälla i vattnet i några minuter. Blanda sedan med lammfärs, riven lök, ägg, kryddor, salt och några tag på svartpeppar-kvarnen. När allt är väl blandat, dela upp färsen i åtta lika stora delar och forma till avlånga järpar. 

3

Stek dem i smör och olja tills de fått fin färg runtom och är genomstekta. Lägg upp på fat och garnera med rucola.

4

Myntayoghurt Bred ut yoghurten på ett fat, ringla över en god olivolja, och strö över finstrimlade myntablad och granat-äppelkärnor. Toppa med smulat flingsalt och nymalen svartpeppar. 


Kommentar:
Servera de saftiga lammfärsjärparna med en fräsch yoghurt med mynta och granatäpple, det är snyggt att bre ut den på ett fat.

Recept