RECEPT FRÅN IK

Lammgryta med plommon

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 150 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 650 g benfri lammbog
  • 3 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 50 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 g saffran
  • 1 tsk malen ingefära
  • 0.5 st röd chili
  • 1 st kanelstång
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 200 g katrinplommon urkärnade
  • 0.5 st citron
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk finhackad persilja
  • Till servering

  • ugnsbakade rotfrukter
  • dressing
  • baguette
  • grönsallad

Gör så här

1

Skär köttet i grytbitar.

2

Skala lök och vitlök. Dela och skiva löken tunt och finhacka vitlöken.

3

Hetta upp smör och olivolja i en rejäl gryta och bryn köttet. När köttet fått fin färg, tillsätt lök, vitlök, saffran, ingefära, chili och kanelstång. Krydda med salt och peppar och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt vatten och blanda.

4

Låt allt få ett uppkok och koka grytan på låg värme i 1 1/2 timme.

5

Lägg katrinplommonen i en skål och täck med vatten. Tillsätt katrinplommonen, 1 dl av vätskan som de legat i, citronsaft, finrivet citronskal och honung i grytan efter 1 1/2 timme. Sjud ytterligare 20–30 minuter tills köttet är riktigt mört. Toppa grytan med finhackad persilja.

6

Ugnsbakade rotfrukter, bröd och sallad med en god dressing är gott till grytan.

7

Tips: Grytan kan gärna toppas med rostade sesamfrön eller mandel. Äppelkompott är också gott till lammgrytan.


Kommentar:
Ugnsbaka gärna morötter, pumpa och palsternacka med olivolja och flingsalt, det passar perfekt till den mustiga grytan.

Recept