Lammgryta med plommon

Du behöver 650 g benfri lammbog 3 st gula lökar 2 st vitlöksklyftor 50 g smör 2 msk olivolja 0.5 g saffran 1 tsk malen...

Tillagningstid: 150 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 650 g benfri lammbog
  • 3 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 50 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 g saffran
  • 1 tsk malen ingefära
  • 0.5 st röd chili
  • 1 st kanelstång
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 200 g katrinplommon urkärnade
  • 0.5 st citron
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk finhackad persilja

Till servering

ugnsbakade rotfrukter
dressing
baguette
grönsallad

Gör så här

1

Skär köttet i grytbitar.

2

Skala lök och vitlök. Dela och skiva löken tunt och finhacka vitlöken.

3

Hetta upp smör och olivolja i en rejäl gryta och bryn köttet. När köttet fått fin färg, tillsätt lök, vitlök, saffran, ingefära, chili och kanelstång. Krydda med salt och peppar och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt vatten och blanda.

4

Låt allt få ett uppkok och koka grytan på låg värme i 1 1/2 timme.

5

Lägg katrinplommonen i en skål och täck med vatten. Tillsätt katrinplommonen, 1 dl av vätskan som de legat i, citronsaft, finrivet citronskal och honung i grytan efter 1 1/2 timme. Sjud ytterligare 20–30 minuter tills köttet är riktigt mört. Toppa grytan med finhackad persilja.

6

Ugnsbakade rotfrukter, bröd och sallad med en god dressing är gott till grytan.

7

Tips: Grytan kan gärna toppas med rostade sesamfrön eller mandel. Äppelkompott är också gott till lammgrytan.


Kommentar:
Ugnsbaka gärna morötter, pumpa och palsternacka med olivolja och flingsalt, det passar perfekt till den mustiga grytan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top