Du behöver
Rödvinssmör
2 st rödlökar
2 dl rött vin oekat
2 msk vit balsamvinäger
250 g smör rumsvarmt
1-2 krm salt
Lamm
500 g lammfilé
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
olivolja till stekning
Rostade rotsaker
2 st knippen rödbetor
700 g delikatesspotatis
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
0.5 tsk torkad rosmarin
0.5 tsk fänkålsfrön
1 krm svartpeppar
färska örter till garnering
grönsallad till servering
Gör så här
Rödvinssmör Finhacka löken och koka den med vin och vinäger i en kastrull. Låt vätskan koka in helt, cirka 20 minuter. Låt svalna. Vispa ihop smöret med löken. Smaka av med salt. Forma till en rulle, plasta och lägg in i frysen till servering.
Lamm Köttet går bra att göra tidigare under dagen. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa lammfilén, klappa in salt och peppar runtom. Bryn köttet i olja i het stekpanna. Lägg över i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 58–60 grader, cirka 10 minuter. Låt vila i rumstemperatur medan rotsakerna görs.
Rotsaker Höj ugnen till 225 grader. Skala rödbetorna och skölj potatisen. Skär små rödbetor i halvor och stora i kvartar. Halvera stor potatis, låt små vara hela.
Sprid ut allt i papprad långpanna. Ringla över olja. Mortla salt, rosmarin och fänkålsfrö och strö över rotsakerna. Mal över svartpeppar. Rosta mitt i ugnen i 25–30 minuter. Ta fram smöret ur frysen.
Ta ut rotsakerna. Vrid upp ugnsvärmen till 250 grader. Lägg över rotsakerna i en ugnssäker form. Skär köttet i tjocka skivor och lägg ovanpå. Ställ in i ugnen i 5 minuter.
Garnera med färska örter. Skiva smöret, lägg det ovanpå köttet och servera. Grönsallad är gott till.
Lammfilé är både mört och smakrikt. Rödvinssmöret får en intensiv smak och är ett trevligt alternativ till sås.