Du behöver
- 500 g lammytterfilé putsad
- salt, svartpeppar
- 2 msk färska örter grovhackade
- timjan t ex och rosmarin
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
- 4 st morötter
- 0.5 kg potatis mjölig
- 1 dl gräddmjölk (hälften-hälften)
- 2 msk smör
- 1 nypa muskotnöt mald
- vitpeppar
- 1 st klyfta vitkål
- 1 st gul lök
- 1 msk smör
- salt och peppar
- 2 dl gräddfil
- 1 msk pepparrot finriven
- 1 tsk dijonsenap
- salt och peppar
Gör så här
1
Sätt ugnen på 150 grader. Krydda köttet med salt och peppar runt om och klappa in örterna. Hetta upp olja och smör i en panna och bryn köttet runt om i en panna i någon minut tills det fått fin färg. Lägg över i en form och efterstek i ugnen tills köttet nått en innertemperatur på cirka 58–60 grader. Låt vila.
2
Skala morötterna och potatisen och skär i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll gräddmjölk och smör i en kastrull och pressa ner morötterna och potatisen med potatispress. Blanda och smaka av med mald muskotnöt, salt och vitpeppar.
3
Skär kålen i mindre bitar. Skala och skär löken i tunna skivor. Stek kål- och lökblandningen mjuk i smör och smaksätt med salt och peppar. Blanda en sås på gräddfil, pepparrot, dijonsenap, salt och peppar. Skiva upp lammet i portionsbitar och servera tillsammans med moset, kålen och pepparrotssåsen.