Du behöver

  • 500 g jordärtskockor
  • 500 g potatis för mos
  • smör en klick
  • 1 st rödlök
  • salt socker
  • 2 msk balsamvinäger
  • Balsamicosås:

  • 1 msk smör
  • 1.5 msk majsenaredning
  • 3 dl vatten
  • 2.5 msk kalvfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2.5 msk farinsocker
  • 2 msk soja
  • 800 g lammfilé
  • olja och smör till stekning
  • salt och peppar
  • 1 pkt sockerärter
  • 3 dl späda mangoldblad

Gör så här

1
Skala skockor och potatis och dela i stora bitar. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Salta lätt och koka upp. Koka mjuka, i cirka 15 minuter, häll av. Mosa med en klick smör. Smaka av med salt och peppar.
2
3
Finstrimla rödlöken. Salta och sockra lätt och slå på balsamvinäger. Låt stå i 20 minuter. Rör då och då.
4
5
Sås:
6
Smält smöret i en kastrull och rör ner redningen. Späd med vatten och kalvfond och koka i några minuter. Krydda med balsamvinäger, socker, soja, salt och peppar. Smaka av och krydda efter egen smak. Låt puttra i minst 10 minuter.
7
8
Putsa köttet och stek i smör och olja i en stekpanna till fin färg. Salta och peppra. Stek färdigt i 175-gradig ugn i cirka 15 minuter eller tills innertemperaturen är 65 grader. Ta ut och låt vila under folie.
9
10
Koka sockerärterna någon minut i lättsaltat vatten. Slå av dem och skölj i kallt vatten. Strimla dem grovt och gör en sallad av ärter, marinerad rödlök och mangoldblad.
11
Skär upp köttet och servera med puré, rödlökssallad och sås.

Recept // Fler lammköttrecept