Lammfilé med jordärtskockspure med balsamicosås

Du behöver 500 g jordärtskockor 500 g potatis för mos smör en klick 1 st rödlök salt socker 2 msk balsamvinäger Balsamicosås: 1 msk smör...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g jordärtskockor
  • 500 g potatis för mos
  • smör en klick
  • 1 st rödlök
  • salt socker
  • 2 msk balsamvinäger

Balsamicosås:

1 msk smör
1.5 msk majsenaredning
3 dl vatten
2.5 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
2.5 msk farinsocker
2 msk soja
800 g lammfilé
olja och smör till stekning
salt och peppar
1 pkt sockerärter
3 dl späda mangoldblad

Gör så här

1
Skala skockor och potatis och dela i stora bitar. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Salta lätt och koka upp. Koka mjuka, i cirka 15 minuter, häll av. Mosa med en klick smör. Smaka av med salt och peppar.

2

3
Finstrimla rödlöken. Salta och sockra lätt och slå på balsamvinäger. Låt stå i 20 minuter. Rör då och då.

4

5
Sås:

6
Smält smöret i en kastrull och rör ner redningen. Späd med vatten och kalvfond och koka i några minuter. Krydda med balsamvinäger, socker, soja, salt och peppar. Smaka av och krydda efter egen smak. Låt puttra i minst 10 minuter.

7

8
Putsa köttet och stek i smör och olja i en stekpanna till fin färg. Salta och peppra. Stek färdigt i 175-gradig ugn i cirka 15 minuter eller tills innertemperaturen är 65 grader. Ta ut och låt vila under folie.

9

10
Koka sockerärterna någon minut i lättsaltat vatten. Slå av dem och skölj i kallt vatten. Strimla dem grovt och gör en sallad av ärter, marinerad rödlök och mangoldblad.

11
Skär upp köttet och servera med puré, rödlökssallad och sås.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top