Du behöver
- 5 msk ströbröd
- 1 dl vatten
- 500 g lammfärs
- 1 tsk salt
- 1 st ägg
- 0.5 dl finhackad dill
- 0.5 dl finhackad mynta
- 50 g finhackade pinjenötter
- olivolja att steka i
Libanesisk tomatsås
1 st liten gul lök
1 st vitlöksklyfta
olivolja att steka i
1 krm chiliflakes
400 g krossade tomater
0.5 st grönsaksbuljongtärningar
0.5 tsk socker
1 dl vatten
150 g gröna bönor
libabröd eller liknande till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt ströbrödet dra i 10 minuter.
Rör ner lammfärs, salt, ägg, dill och mynta. Hacka pinjenötterna något och tillsätt dem till smeten. Forma 12–16 korvar av smeten. Stick i ett grillspett i varje.
Stek grillspetten i olivolja i en stekpanna. Efterstek dem i ugnen i 5–10 minuter.
Hacka löken och pressa eller riv vitlöken. Fräs löken i olivolja i en kastrull. Löken ska bli mjuk och glansig.
Tillsätt spiskummin, chiliflakes, krossade tomater och grönsaksbuljongtärning. Låt såsen småputtra i 15 minuter. Rör då och då.
Tillsätt socker och vatten. Skär bort ändarna på bönorna och dela dem en gång. Förväll bönorna i lättsaltat vatten i 5 minuter. Låt dem rinna av.
Rör ner bönorna i tomatsåsen. Servera lammfärsspetten med tomatsåsen och libabröd.
Tips: Couscous är också gott till.
Dill och mynta passar bra ihop med lammfärs. Prova de här smarriga spetten med libanesisk tomatsås!