Du behöver
- 2 st morot
- 1 msk olja till stekning
- 450 g lammfärs
- 2 st hönsbuljongtärningar
- 1 dl tomatpuré
- 1 l vatten kokande
- 3 st oregano kvistar eller timjan
- 400 g stora vita bönor avrunna
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st persilja kruka, blad och stjälkar
- 5 msk olivolja
- flingsalt
Till servering och garnering:
Parmesan-ost flagad
svartpeppar nymalen
rostat bröd
2 st gul lök
Gör så här
Skala och finhacka löken. Skala och hacka morötterna. Skala och tärna potatisen.
Fräs lök och morötter i oljan i en soppgryta eller tjockbottnad kastrull cirka 3 minuter. Tillsätt färsen och stek den smulig under omrörning cirka 5 minuter. Smula ner buljongtärningarna, blanda i tomatpurén och fräs cirka 1 minut. Blanda i hälften av vattnet, lägg i potatis och timjan, koka cirka 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Blanda i bönorna och späd med resten av vattnet till önskad konsistens, koka ytterligare 5–8 minuter.
Skala vitlöken. Mixa vitlök och persilja. Blanda i oljan, lite i taget. Smaka av med salt.
Häll soppan i serveringsskålar. Toppa med parmesan. Peppra. Servera med salsan och rostat bröd.
Salsa verde är gott till den mustiga soppan. Variera persiljan i salsan med till exempel basilika.
Till servering och garnering:
flagad parmesan
nymalen svartpeppar
rostat bröd