Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl vatten fingervarmt
- 0.5 dl olivolja
- 1.5 tsk salt
- 1.5 tsk kumminfrö
- 750 g lantbrödsmjöl av 4 sädesslag (cirka 14 dl)
- schalottenlök hackade
- 2 st vitlöksklyftor hackade
- 0.5 msk olivolja
- 600 g lammfärs
- 3 st rosmarinkvistar repad
- salt, svartpeppar
- 200 g fetaost avrunnen, marinerad, i kuber
- 1 dl matyoghurt
- 0.5 st ägg till pensling
Gör så här
1
Smula jästen i degskål, häll på vattnet, rör tills jästen lösts. Häll i olja, salt och nystötta kumminfrön. Arbeta i mjölet, med elvispens degkrokar, 4 minuter sedan alla ingredienser kommit i. Täck, låt jäsa 45 minuter.
2
Fräs lök och vitlök i lite av oljan. Ta upp. Fräs hälften av färsen i taget i olja med rosmarin till fint smul, salta och peppra. Låt svalna. Blanda i ost och yoghurt.
3
Knåda degen på mjölad bänk 5 minuter. Dela i fyra bitar som kavlas halvcentimetertjockt, cirka 30 x 60 centimeter. Ta ut åtta rundlar med assietter (22 centimeter tvärsöver) som mått. Pensla ägg runt kanten, lägg 1 deciliter färs i mitten.
4
Vik ihop till en halvmåne och tryck ihop kanten. Pricka ovansidan. Lägg på plåt, täck och jäs 20 minuter. Grädda cirka 12 minuter i nedre delen av 225-gradig ugn. Låt kallna på galler. Kan frysas.