Lammfärspiroger med fetaost

Du behöver 25 g jäst 5 dl vatten fingervarmt 0.5 dl olivolja 1.5 tsk salt 1.5 tsk kumminfrö 750 g lantbrödsmjöl av 4 sädesslag (cirka...

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 0.5 dl olivolja
  • 1.5 tsk salt
  • 1.5 tsk kumminfrö
  • 750 g lantbrödsmjöl av 4 sädesslag (cirka 14 dl)
  • schalottenlök hackade
  • 2 st vitlöksklyftor hackade
  • 0.5 msk olivolja
  • 600 g lammfärs
  • 3 st rosmarinkvistar repad
  • salt, svartpeppar
  • 200 g fetaost avrunnen, marinerad, i kuber
  • 1 dl matyoghurt
  • 0.5 st ägg till pensling

Gör så här

1
Smula jästen i degskål, häll på vattnet, rör tills jästen lösts. Häll i olja, salt och nystötta kumminfrön. Arbeta i mjölet, med elvispens degkrokar, 4 minuter sedan alla ingredienser kommit i. Täck, låt jäsa 45 minuter.

2
Fräs lök och vitlök i lite av oljan. Ta upp. Fräs hälften av färsen i taget i olja med rosmarin till fint smul, salta och peppra. Låt svalna. Blanda i ost och yoghurt.

3
Knåda degen på mjölad bänk 5 minuter. Dela i fyra bitar som kavlas halvcentimetertjockt, cirka 30 x 60 centimeter. Ta ut åtta rundlar med assietter (22 centimeter tvärsöver) som mått. Pensla ägg runt kanten, lägg 1 deciliter färs i mitten.

4
Vik ihop till en halvmåne och tryck ihop kanten. Pricka ovansidan. Lägg på plåt, täck och jäs 20 minuter. Grädda cirka 12 minuter i nedre delen av 225-gradig ugn. Låt kallna på galler. Kan frysas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top