RECEPT FRÅN IK

Lammfärsbullar med mynta, chili och vitlök

Tillagningstid: 35 minuter
20 portioner

Du behöver

  • 0.5 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 0.5 st röd chili t ex spansk peppar
  • 1 st king solo-vitlök
  • 800 g lammfärs
  • 1 kruka mynta (ca 1 dl finhackad)
  • citron saft från
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar nymalen

Gör så här

1
En vecka innan:
2
Blanda ströbröd och vatten i en skål och låt stå i cirka 10 minuter. Kärna ur chilin och hacka den fint. Riv eller finhacka vitlöken. Rör samman lammfärs med mynta, chili, vitlök, citronsaft, salt, svartpeppar och det svällda ströbrödet till en fin smet. Provstek en liten bit och smaka av.
3
Hetta upp en stekpanna med olja och skeda ut klickar av lammfärssmeten i den heta pannan med hjälp av två teskedar. Stek köttbullarna i cirka 2 minuter tills de fått fin färg runt om. De ska inte vara helt genomstekta. Låt köttbullarna svalna och frys sedan in dem i plastpåsar. Låt dem tina i kylskåp kvällen före servering.
4
Strax innan servering:
5
Hetta upp ugnen till 175 grader. Häll köttbullarna i en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen. Låt steka tills köttbullarna är varma och helt genomstekta. Om du vill hålla dem varma under längre tid kan du sedan täcka dem med aluminiumfolie och ha i ugnen på 75–100 grader.
6
Tips!
7
Genom att utesluta ägg och mejeriprodukter blir dessa köttbullar extra allergivänliga. Men vet du att du inte har allergiker bland gästerna kan du låta ströbrödet dra i mjölk i stället och steka köttbullarna i hälften smör och hälften olja.

Recept // Fler lammköttrecept