Du behöver
- 12 st cocktailtomater delade
- 1 msk olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 dl kärnfria kalamataoliver
- 2 msk solrosfrön rostade
- pumpakärnor och
- färsk oregano
- 1.5 msk ströbröd
- 1 dl mjölk
- 500 g lammfärs
- 2 st vitlöksklyftor rivna
- 1 st ägg
- 1 msk oregano (eller 1 tsk torkad)
- 0.5 tsk salt
- svartpeppar rikligt med nymalen
- smör till stekning
Gör så här
1
Sätt ugnen på 100 grader. Lägg tomathalvorna på ett fat, ringla över olivolja.
2
Sätt in tomaterna i ugnen i 40 minuter, lägg oliverna på fatet de sista 5 minuterna. Ta ut, salta och peppra, strö över frön och klipp lite färsk oregano över. Serveras varmt eller ljummet.
3
Låt ströbrödet svälla i mjölken i 5 minuter. Blanda i färs, vitlök, ägg och kryddor. Arbeta till en jämn smet och forma små fina biffar. Stek på medelvärme i smör och olivolja 3–4 minuter på varje sida.
4
Servera gärna med potatismos, smaksatt med 1 deciliter parmesanost och 1/2 deciliter hackad persilja.
5
En blandad sallad passar bra till.
Att dricka till:
Icakurirens sommelière Charlotte Sjögren rekommenderar: 23052 Concannon Syrah 2006, USA, 63 kr, eller lingondricka blandad med en skvätt koncentrerad svartvinbärssaft.