Du behöver
- 1 st salt
- 1 st svartpeppar
- 4 st salladslök finhackade
- 1 st vitlöksklyftor pressad
- 4 msk vatten kallt
- 1 st citron det finstrimlade skalet
- 1 msk olja till stekning
Klyftpotatis:
8-10 st potatis vältvättade.
0,5 st salvia kruka, bladen.
5 st vitlöksklyftor
1 st citron saften
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Till fetakräm:
3 dl yoghurt
100 g fetaost
1 msk flytande honung
1 tsk olivolja
500 g lammfärs
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda färs, salt och peppar i en bunke. Blanda i salladslöken, vitlöken, vattnet och hälften av citronskalet. Forma färsen till bullar med vattensköljda händer och lägg dem på ett vattensköljt fat. Bryn bullarna runtom i oljan i medelhet stekpanna, cirka 3 minuter, gärna i två omgångar.
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda färs, salt och peppar i en bunke. Blanda i salladslöken, vitlöken, vattnet och hälften av citronskalet. Forma färsen till bullar med vattensköljda händer och lägg dem på ett vattensköljt fat. Bryn bullarna runtom i oljan i medelhet stekpanna, cirka 3 minuter, gärna i två omgångar.
Klyfta potatisen. Blanda klyftorna med salvia, hela vitlöksklyftor, citronsaft och olivolja i en papprad långpanna. Salta. Ugnsbaka i mitten av ugnen i 25 minuter, eller tills de är klara. Låt lammbullarna steka med de sista 5 minuterna, eller tills de är genomstekta.
Mixa yoghurt, fetaost och honung. Häll krämen i en skål och ringla över olivoljan.
Garnera lammfärsbullarna med resten av citronskalet, och servera med fetakrämen.
Lammfärsens goda smak lyfts av vitlök, citron, feta och honung. Gör gärna en dubbel sats av bullarna när du är ändå igång, perfekt att frysa.