Du behöver
- 1,2 kg lammkött med ben, i bitar
- (t ex lammrygg, lammbog eller bringa)
- 1,2 kg vitkål
- 1/2 purjolök
- 3 lagerblad
- 2 tsk hela svartpepparkorn
- 1 1/2 tsk salt
- 3 msk vetemjöl
Gör så här
1
Skölj köttbitarna under kallvattenkranen. Torka av med kökspapper. Dela bitarna en gång om de är stora.
2
3
Dela vitkålshuvudet i två delar, behåll stocken och skär klyftor så att stocken håller ihop dem. Klyv, skölj och skiva purjon i tjocka skivor.
4
5
Fukta en rymlig kastrull med vatten och varva köttbitar, kålklyftor, purjoskivor, lagerblad, pepparkorn (kan lindas in i gasväv om man inte gillar att plocka peppar), salt och mjöl i ett par lager i kastrullen. Det ska vara kål på toppen.
6
7
Häll på cirka sex deciliter kokande vatten utmed kastrullkanten tills det täcker till hälften. Täck med lock, koka upp, skumma av och koka på svag värme cirka 1 1/2–2 timmar tills kål och kött är möra. Smaka av med salt och peppar.
8
9
Strö på hackad persilja och servera rätten rykande varm med kokt potatis till.