Lamm Biriani

Du behöver 500 g lammrostbiff eller benfri lammstek Marinad: 3 msk tikkapasta citron saften av 1/2 1 dl yoghurt naturell 3 msk korianderblad Ris: 2...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g lammrostbiff eller benfri lammstek

Marinad:

3 msk tikkapasta
citron saften av 1/2
1 dl yoghurt naturell
3 msk korianderblad

Ris:

2 msk olja
2 st lagerblad
2 bitar kanel
5 st kryddnejlikor
0.5 tsk hela korianderfrön
saffran
5 dl basmatiris
1 l kokande vatten
2 tärning grönsaksbuljong
0.5 tsk salt

Garnering:

2 msk olja
0.75 dl mandel smuttade
0.75 dl sultanrussin
1 dl rostad lök

Gör så här

1
Kött:

2
Lammköttet måste vara mört för att hinna koka färdigt tillsammans med riset. Skär köttet i drygt sockerbitsstora tärningar. Blanda ingredienserna till marinaden och vänd ner köttet. Låt marineras 8 timmar eller över natten.

3
Ris:

4
Hetta upp oljan, rör ner kryddorna och därefter sköljt ris (skölj i sil under rinnande kallvatten tills vattnet är klart, låt rinna av väl). Fräs 2-3 minuter. Blanda ner köttet med dess marinad. Häll över vatten och smula ner buljongtärningar. Salta om så önskas. Koka upp, sänk värmen och koka under lock 15 minuter. Ställ kastrullen åt sidan utan att ta av locket och låt den stå ytterligare 10 minuter.

5
Garnering:

6
Under tiden riset kokar, hetta upp oljan och bryn mandlarna till läckert spröd yta. Ta upp. Lägg ner russinen och låt dem nätt och jämnt bli varma. Rosta slutligen löken i pannan.

7
Häll upp riset på ett fat och strö över garneringen. Servera med naturell yoghurt.


Kommentar:
Ett tips: För ett saftigare ris går det att öka vattenmängden med 2-3 dl.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top