RECEPT FRÅN IK

Lågtempad lax med pocherat ägg

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g laxsida eller laxfilé, gärna med skinn
  • salt och peppar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk kapris
  • olivolja till stekning
  • 500 g färsk spenat
  • Pocherat ägg

  • 1 msk ättika 12 %
  • 4 st ägg
  • Till servering

  • olivolja
  • chiliflakes
  • kokt potatis

Gör så här

1

Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra laxen och låt vila i 10 minuter. 

2

Lägg laxen på en papprad plåt och sätt i en termometer i tjockaste delen. Baka i ugnen till en temperatur på 55 grader, det tar cirka 15–20 minuter. 

3

Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och kapris i olivolja i 1 minut och tillsätt sedan spenaten. Fräs tills spenaten släppt det mesta av vätskan. Smaka av med salt och peppar.

4

Pocherat ägg Koka upp en stor kastrull eller gryta med vatten och ättika. Ta kastrullen av värmen. Knäck ner ett av äggen i en kopp. Stoppa ner en sked i vattnet och rör upp en virvel och häll ner ägget i virveln. Låt ägget stelna litegrann innan du fortsätter och försiktigt häller ner nästa ägg. Låt äggen stå i 6 minuter när alla fyra äggen är nedsänkta. Lyft sedan upp dem ett och ett med hålslev. 

5

Lägg upp spenaten på tallrikar. Ta bort eventuellt laxskinn och lägg laxen ovanpå spenaten. Toppa med ett ägg, ringla över olivolja och strö över chiliflakes. Servera med kokt potatis.

6

Tips:  Den som tycker att det är krångligt att pochera kan toppa laxen med stekt ägg.


Kommentar:
Laxen blir mjäll och saftig av att stekas på låg temperatur. Tillsammans med pocherat ägg och spenat med vitlök och kapris blir det en riktig lyxrätt.

Recept