Du behöver
- 500 g kycklinglårfilé
- ingefära tumstor bit
- 1 st ägg
- 0.5 tsk salt
- ströbröd helst japansk panko
- 16 st citrongräs
- 1 dl jordnötter
- 2 msk sesamfrön
- lime
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader.
2
Kör kycklingen till grov färs i matberedare. Riv ingefäran fint, pressa ut saften och kasta bort resten. Rör ihop kycklingfärs, ingefärsjuice, ägg, salt och så mycket ströbröd som krävs för att färsen ska hålla ihop.
3
Banka på den tjockaste änden av varje citrongräs tills det flisar sig. Ta olja på händerna, krama en liten näve färs till en oval boll, tryck in citrongräset mitt i och kläm åt. Upprepa med resten av färsen och rulla de färdiga spetten i ströbröd. Hetta upp 1 centimeter olja i en stekpanna.
4
Stek spetten gyllene runt om. Överför spetten till plåt och stek klart i ugnen, cirka 20 minuter.
5
Krossa jordnötterna. Rosta sesamfröna i torra stekpanna.
6
Strö frön och nötter över spetten.
Receptet är taget ur boken “Om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag” (Norstedts).