RECEPT FRÅN IK

Kycklingpaj med champinjoner

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • pajdeg
  • 125 g smör kallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 1 st kyckling färdiggrillad
  • 0.5 st purjolök det vita
  • 200 g skogschampinjoner
  • smör till stekning
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mellangrädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 dl prästost riven

Gör så här

1
Pajdeg
2
Tärna smöret och mixa med mjölet i matberedare med kniven monterad. När det finfördelats, tillsätt vattnet och kör tills det nätt och jämt går ihop till en boll. Plasta och låt vila i kyl i minst 30 minuter.
3
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajform, cirka 28 centimeter i diameter, nagga med en gaffel. Grädda pajskalet i cirka 15 minuter.
4
Fyllning
5
Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Plocka köttet av kycklingen och skär det i mindre bitar.
6
Skölj och strimla purjolöken. Ansa och kvarta champinjonerna. Stek dem i smör i en stor stekpanna tills de får färg, sänk värmen och fräs med purjolöken några minuter utan att den tar färg. Strö över mjölet och tillsätt grädden. Rör om och låt puttra i cirka tre minuter så att mjölsmaken försvinner. Blanda i tomatpuré, kycklingkött och salt och smaka av med peppar.
7
Lägg stuvningen i pajskalet, strö över osten och gratinera i ugnen i cirka 15 minuter tills osten har fått fin färg.

Kommentar:
Detta är ett av redaktionens bästa midsommarrecept från nr 25-27/2013. Det här receptet har Anne Meisner bidragit med.

Recept // Fler kyckling & fågelrecept