Kycklinglasagne med Karljohan

Du behöver 8–10 medelsstora Karljohan-svampar 1 gul lök 1 knippa salladslök olivolja till stekning 400 g kycklingfärs salt, peppar 4–5 msk smör 3 msk vetemjöl...

Tillagningstid: 120 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 8–10 medelsstora Karljohan-svampar
  • 1 gul lök
  • 1 knippa salladslök
  • olivolja till stekning
  • 400 g kycklingfärs
  • salt, peppar
  • 4–5 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 5 dl hönsbuljong på tärning
  • vitpeppar
  • smör till formen + till alfolie
  • 8–10 färska lasagneplattor
  • ca 8 dl riven ost
  • 3 msk rostade pinjenötter
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • Sallad
  • 1 påse (ca 100 g) rucola
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl flagad parmesan
  • nymalen svart peppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Skär svampen i bitar. Skala och hacka den gula löken. Ansa och skiva salladslöken.

2
Fräs svampen knaprig i olivoljan 5–10 minuter. Ta upp den på en tallrik.

3
Lägg den gula löken i pannan och fräs den cirka 3 minuter, tillsätt lite mera olja om det behövs. Smula ner färsen och bryn den tillsammans med den gula löken 5–10 minuter, rör om då och då. Blanda i salladslöken. Salta och peppra.

4
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och fräs det under omrörning cirka en halv minut. Späd med mjölken och buljongen i omgångar till en slät sås, koka upp såsen under omrörning efter varje spädning. Sjud såsen cirka 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

5
Täck botten på en välsmord ugnssäker form med ett tunt lager sås. Varva sedan lasagneplattor, sås, färs, svamp och ost i 4–5 lager. (Spara lite svamp till garnering.) Avsluta med lasagne-

6
plattor, sås och ost.

7
Täck formen med smörad alfolie och sätt den i nedre delen av ugnen cirka 60 minuter eller tills lasagnen är klar, känn med provsticka.

8
Öka ugnstemperaturen till 225 grader. Ta bort folien och gratinera lasagnen cirka 10 minuter. Garnera med de sparade svamparna, rostade pinjenötter och hackad bladpersilja. Låt lasagnen vila övertäckt cirka 15 minuter, då blir den lättare att skära i bitar. Blanda rucolan med oljan i en skål. Toppa med parmesan. Peppra.

9
Servera lasagnen med rucolasalladen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top