RECEPT FRÅN IK

Kycklinglår med parmesan

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg pumpa butternut eller muscat
  • 4 msk olivolja
  • flingsalt och svartpeppar
  • 600 g kycklinglårfilé med skinn
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk timjan hackad
  • 0,5 st citron yttersta, finrivna skalet och saft
  • 30 g parmesanost finriven
  • Svartkål

  • 250 g svartkål
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st röd chili
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt och svartpeppar
  • 1 dl svarta oliver med kärna

Gör så här

1

1  Sätt ugnen på 225 grader. 

2

Skala, kärna ur och skär pumpan i mindre bitar eller klyftor. Lägg ut pumpan på en plåt och ringla över hälften av oljan, krydda med lite salt och peppar. Ställ in plåten i mitten av ugnen och stek pumpan i 20 minuter tills den börjat mjukna och fått lite färg.

3

 Sänk värmen till 200 grader. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen, några i taget, i olivolja till fin färg, ett par minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. 

4

Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, timjan, citronskal och -saft. Lägg kycklingen i en form och häll över citronblandningen, baka i mitten av ugnen i 15 minuter.

5

Ta ut formen och fördela finriven parmesan över kycklingen. Baka ytterligare 10 minuter tills osten smält och fått färg och kycklingen är genomstekt.

6

Svartkål Dela under tiden svartkålen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlök och chili. 

7

Hetta upp en rejäl stekpanna med olivolja. Fräs vitlök och chili i en minut utan att de tar färg. Tillsätt svartkål. Stek i ett par minuter under omrörning tills kålen mjuknat något. Smaka av med salt och peppar.

8

Servera kycklingen med grönsakerna och oliver.


Recept