Kycklingklubbor i pitabröd

Du behöver Picklad kål: 1 dl ättiksprit (12 %) 2 dl strösocker 3 dl vatten 0.5 st rödkålshuvud litet Pitabröd: 25 g jäst 2 dl...

Tillagningstid: 90 minuter
6 portioner

Du behöver

Picklad kål:

1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
0.5 st rödkålshuvud litet

Pitabröd:

25 g jäst
2 dl vatten (37 grader)
1 tsk salt
2 tsk flytande honung
1 msk olivolja
5.5 dl vetemjöl

Kryddrubb:

2 msk torkad timjan
1 msk pimentón rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin malen
2 msk farinsocker
6 st kycklingklubbor av majskyckling
salt

Till servering:

grönsallad strimlad

Gör så här

1
Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna något. Skiva under tiden kålen tunt på mandolin. Häll lagen över kålen. Låt stå 3–4 timmar.

2
Pitabröd: Smula sönder jästen i en degbunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, honung och olja. Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt cirka 40 minuter.

3
Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 12 bitar. Knåda varje bit smidig. Kavla ut rundlar, cirka 12 cm i diameter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Grädda i mitten av ugnen cirka 5 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

4
Kryddrubb: Mixa timjan, pimentón, spiskummin och farinsocker i kryddkvarn eller mixer.

5
Gnid in kycklingklubborna med kryddblandningen. Salta och grilla på direkt värme till fin grillyta, låt klubborna gå klart på indirekt värme under lock cirka 30 minuter till en innertemperatur på cirka 80 grader invid benet. När det är klart ska köttet falla av benen och köttsaften som tränger ut när du skär intill benet ska vara ljus och klar i färgen.

6
Skär av toppen på pitabröden och fyll med picklad kål, sallad, yoghurt, tomat och kycklingkött, toppa eventuellt med lite färska örter.


Kommentar:
Receptet kommer från kokboken Alla älskar grillat! (Nygren & Nygren).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top