RECEPT FRÅN IK

Kycklinggryta med röd curry

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 900 g kycklinglår med ben
  • 0.5 tsk salt
  • 650 g sötpotatis
  • 1 msk smör och olja
  • 3 dl vatten
  • Grytbas

  • 2 st schalottenlökar
  • 1 st knippa salladslök
  • 1 st gul paprika
  • 1 st röd paprika
  • 1 st stor knippa bladpersilja
  • 25 g färsk gurkmeja
  • 2.5 msk smör och olja
  • 0.5 burk röd currypasta
  • 2 dl vispgrädde
  • 6 dl kokosmjölk
  • Till garnering och servering

  • persiljeblad
  • limeklyftor
  • nykokta äggnudlar

Gör så här

1

Salta kycklingen. Skala och tärna sötpotatisen.

2

Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn kycklingen i 5 minuter på varje sida. Tillsätt sötpotatisen och bryn ­ytterligare 5 minuter. Tillsätt vattnet och koka under lock på medelvärme 20–25 minuter.

3

Grytbas Skala och hacka schalottenlöken. Hacka salladslöken. Kärna ur och finhacka paprikan. Hacka persiljan. Skala och riv gurkmejan fint.

4

Fräs schalottenlök i smör och olja i en stor gryta (3,5 liter) i 3 minuter. Blanda i salladslök, paprika och persilja och fräs i 3 minuter. Blanda i currypasta och gurkmeja och fräs 1 minut. Rör i grädden lite i taget. Tillsätt kokosmjölken, koka upp under omrörning, sjud 10 minuter. Smaka av med salt. Tillsätt kyckling, sötpotatis och sky i grytbasen och koka på medelvärme tills kycklingen är genomkokt och potatisen är mjuk, cirka 10 minuter. Garnera med persilja. Servera med lime och äggnudlar eller ris.

5

Tips : Akta fina marmorbänkar och skärbrädor när du handskas med gurkmeja.


Kommentar:
Färsk råriven gurkmeja ger den här mustiga grytan en vacker orange färg och färdig currypasta sätter smak. Men prova dig fram, olika märken är olika starka. Grytan kan garneras med malen gurkmeja eller paprikapulver.

Recept