RECEPT FRÅN

Kycklinggratäng med svamp
Av Anna Tesch. Foto: Björn Tesch
Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner
Du behöver
- 500 g kycklingfilé strimlad
- smör och olja till stekning
- salt och peppar
- 250 g champinjoner eller annan svamp
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraîche
- 50 g ädelost
- 0.5-1 msk konc kycklingfond
- 1-2 dl riven ost t.ex cheddar
- nykokt ris
- blandad sallad
Till servering
Gör så här
1
Stek kycklingstrimlorna i omgångar i smör och olja i stor het panna tills de är precis genomstekta. Salta och peppra under tiden och lägg över på tallrik.
2
Ansa och skiva svampen och stek den i torr panna tills vätskan kokat in och det börjar knäppa om svampen. Tillsätt grädde, crème fraiche och ädelost och låt puttra ihop till en krämig sås. Smaka av med kycklingfond, salt och peppar.
3
Sätt ugnen på grill. Vänd ner kycklingstrimlor och eventuell steksky i svampsåsen. Häll över i en ugnsfast form och strö över riven ost. Gratinera i ugnen tills osten får fin färg.
4
Servera med nykokt ris och en blandad sallad.
Kommentar:
Knappast smalmat, men absolut läcker är den krämiga gratängen. Den passar förstås utmärkt att göra på kycklingrester.
Knappast smalmat, men absolut läcker är den krämiga gratängen. Den passar förstås utmärkt att göra på kycklingrester.