Kyckling Balti med kryddig raita

Du behöver 5 st kycklingfiléer 0.5 st citron saft av 1 bitar färsk ingefära 2 st vitlök klyftor 1 st gul lök 2 msk matolja...


4 portioner

Du behöver

  • 5 st kycklingfiléer
  • 0.5 st citron saft av
  • 1 bitar färsk ingefära
  • 2 st vitlök klyftor
  • 1 st gul lök
  • 2 msk matolja
  • 2 tsk garam masala (Indiasortimentet, Santa Maria)
  • 1 tsk malen koriander
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 4 st tomater
  • 1 st paprika liten grön
  • 1 st paprika liten röd
  • 1 st chilifrukt liten
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vatten
  • 0.5 dl vispgrädde eventuellt
  • 1.5 msk majsenaredningsmjöl ljust

Raita:

1 st gurka färsk
2.5 dl turkisk yoghurt
1 tsk spiskummin mald
1 tsk gula senapsfrön
0.5 tsk ingefära färskriven
salt

Gör så här

1
Skölj och torka av kycklingfiléerna. Dela varje i två–tre bitar och lägg dem i en bunke.

2
Pressa över citron, riv över ingefära och strö på skalad och finhackad vitlök. Blanda väl och låt köttet marinera övertäckt i kylskåpet minst 1 timme.

3

4
Dela och skala löken, skär halvorna i tunna skivor. Fräs löken blank och mjuk i en traktörpanna. Krydda med garam masala, koriander och peppar. Fräs ytterligare ett par minuter.

5

6
Skölj tomaterna, krama ur kärnorna och klyfta fruktköttet.

7
Klyv och rensa paprikorna, dela dem i klyftor.

8
Klyv, rensa och finhacka chilin.

9

10
I pannan med lök och kryddor varvas tomater, paprika, chili, kycklingbitar med sin marinad och salt. Häll på vatten, lägg på tätt lock och koka upp. Låt rätten sjuda på knappt medelvarm platta cirka 15 minuter tills köttet är genomkokt.

11

12
Häll av skyn i en annan kastrull. Tillsätt vispgrädde om så önskas för att få en krämigare sky. Vispa ner redningsmjölet och koka upp.

13
Häll tillbaka skysåsen över ingredienserna.

14
Smaka av med salt och servera med raita och ris.

15

16
Raita: Skala och kärna ur gurkan. Skär den i mycket små tärningar och rör ner dem i yoghurten.

17
Torrosta spiskummin och senapsfrön en minut under omrörning i stekpannan tills kryddorna doftar starkt.

18
Rör ner dem i yoghurten och smaka av med färskriven ingefära och salt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top