Kulitj – rysk påskkaka

Du behöver 0.5 pkt jäst (25 g) 2.5 dl mjölk 3 st ägg 2 dl strösocker 2 krm salt 150 g margarin smält vetemjöl ca...


12 portioner

Du behöver

  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 2.5 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 150 g margarin smält
  • vetemjöl ca 8 dl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1.5 dl russin
  • 0.5 dl mandel

Garnering:

1 st äggvita
1.5 dl strösocker
citron några droppar pressad
strössel

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm, 37 grader. Rör ut jästen med lite av mjölken. Häll i resten av mjölken.

2
Skilj äggen i gulor och vitor. Vispa upp gulorna med socker och salt. Rör ner gulorna i degvätskan tillsammans med smält smör och 5 dl av mjölet till en lös deg. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner till slut.

3
Lägg bakduk över och sätt degen att jäsa cirka 30 minuter. Slå ihop degen och låt den jäsa ytterligare en gång i bunken, cirka 25 min.

4
Blanda resten av mjölet med vaniljsocker, russin och mandel. Arbeta in blandningen i degen. Degen får inte vara för fast. Häll degen i en smord och mjölad rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Jäs en sista gång, cirka 20 minuter.

5
Grädda kakan på nedre falsen i ugnen i 200 grader, cirka 35 minuter, lägg folie över de sista 5 minuterna om kakan ser ut att bli för brun. Ta kakan ur formen och låt den kallna.

6
Gör en marängglasyr genom att vispa äggvita med sockret tills sockret löst sig. Smaka av med citron. Bred glasyren över den kalla kakan. Skaka över strössel.


Kommentar:
Se länkarna för fler ryska påskrecept!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top