Kryddkokt lammlägg M’rouzia/Marocko

Du behöver 4 st lammläggar 1 l vatten kokande 1.5 tsk salt 2 st gula lökar i bitar 3.5 msk vinäger 1 st kanelstång 2...

Tillagningstid: 180 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st lammläggar
  • 1 l vatten kokande
  • 1.5 tsk salt
  • 2 st gula lökar i bitar
  • 3.5 msk vinäger
  • 1 st kanelstång
  • 2 st lagerblad
  • 800 g rotfrukter t ex sötpotatis och majrova
  • 3.5 msk tomatpuré
  • 2 msk smör
  • 2 msk honung
  • 1 pkt saffran
  • 2 dl mandel rostade

Gör så här

1
Placera läggen trångt i en kastrull. Häll på vatten tills det nätt och jämnt täcker köttet. Tillsätt salt, lök, vinäger, kanel och lagerblad. Koka upp och sjud med locket på glänt tills köttet är nästan färdigt och börjar släppa från benen, 2–

2
3 timmar. Skumma av då och då.

3
Skala och skär sötpotatis och rovor i stora bitar. Lägg rotsakerna och tomatpurén tillsammans med köttet. Koka på knappt medelstark värme tills rotsakerna nätt och jämnt är mjuka.Vispa ner klickar av kallt smör samt honung i lammspadet. Tillsätt saffran om så önskas.

4
Servera lammlägg med rotfrukterna och skysåsen tillsammans med couscous, bulgur, eller med ris. Strö rostade mandlar över.

5
Rosta mandlar så här

6
Mandlarna ugnsrostar Fredrik med kanel och socker 15–18 minuter i knappt 200 graders ugnsvärme i varmluftsugn. Bred ut mandlarna på bakplåtspapper på plåten för enklare diskning efteråt. Saknar du varmluft, höj till 225 grader.


Kommentar:
Efter fastemånaden ramadan utbryter den stora festen med mycket mat och glatt umgänge. Här ger muslimske kocken Fredrik Idris Brusi förslag på mustiga rätter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top