Du behöver
Rostade knippmorötter
morot ett knippe
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
3 msk lönnsirap eller ljus sirap
2 msk sesamfrön
2 näve späda salladsblad
citron vältvättad i skivor
Hummus
400 g kikärtor 1 burk, sköljda
1-2 st vitlöksklyftor pressade
1 msk tahini sesampasta
0,5 tsk spiskummin malen
0,5 tsk koriander malen
3 msk olivolja
3 msk mjölk
salt & peppar
myntablad till garnering
Färsbiffar
600 g nötfärs
1-2 st vitlöksklyftor pressade
0,25 tsk korianderfrö finstötta
1 tsk spiskummin finstött
0,5 tsk paprikapulver
1 krm chiliflakes
1 tsk strösocker
1,25 tsk salt
2 msk olivolja
2 msk persilja finhackad
smör till stekning
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala morötterna och lägg dem på en liten papprad plåt. Pensla dem med oljan, salta och rosta i mitten av ugnen 15–20 minuter.
Ringla sirapen över morötterna och garnera med sesamfrö och salladsblad. Servera med citronskivor.
Mät upp kikärter, vitlök, sesampasta, spiskummin, koriander och olja i en matberedare monterad med kniv. Kör till en slät massa. Mixa i mjölken till önskad hummuskonsistens. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mera kryddor. Garnera med myntablad.
Blanda färs, vitlök och kryddor. Blanda i olivoljan och persiljan. Forma färsen till fyra biffar.
Stek biffarna i smör cirka 3 minuter på varje sida, efterstek under lock cirka 5 minuter. Garnera med hackad persilja, stötta korianderfrön och chiliflingor. Lägg biffarna på ett varmt fat.
Servera med hummus, morötter och bröd.
Gör hummus och biffar medan morötterna rostas i ugnen, servera med libabröd och goda oliver. Kokta gryn passar också bra till.