Du behöver
- 1 st blomkålshuvud
- 3 msk olivolja
- 2 st vitlöksklyftor finhackade
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk mald spiskummin
- 0.5 tsk chiliflakes
- 1 tsk paprikapulver
- flingsalt och nymald svartpeppar
Aubergineröra
2 st aubergine ca 500 gram
1 st vitlöksklyfta finhackad
1 msk finhackad bladpersilja
0.5 dl olivolja
1 st citron det yttersta finrivna skalet och saften
Bulgur
4 dl bulgur
8 dl grönsaksbuljong
1 st granatäpple
0.5 st citron det yttersta finrivna skalet och saften
3 msk olivolja
2 msk finhackad färsk mynta
1 msk finhackad bladpersilja
50 g rostade mandelspån
Till servering: grönsallad, libabröd och yoghurt med chilisås, t ex harissa
Gör så här
Dela blomkålen i fyra delar och skär bort lite ytterst på rotstocken. Skär i mindre bitar.
Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn blomkålen på låg temperatur tillsammans med finhackad vitlök och kryddor tills den fått lite färg och börjat mjukna. Den ska fortfarande ha en rå kärna kvar i mitten.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg auberginen på en plåt och pricka skalet runtom med en gaffel. Baka i mitten av ugnen i 30–40 minuter tills auberginen är mjuk.
Dela på längden och skrapa ur köttet med en sked. Stavmixa aubergineköttet med vitlök och övriga ingredienser till en slät kräm.
Koka bulgur mjuk i buljongen enligt anvisningen på förpackningen. Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna.
Lägg bulgur i en skål och tillsätt skal och saft från citron, olivolja och örter. Blanda, och toppa med granatäpple och rostade mandelspån.
Servera blomkålen med alla goda tillbehör och grönsallad, libabröd och tjock yoghurt smaksatt med stark chilisås.
Blanda tjock yoghurt med stark chilisås, till exempel harissa, och servera till blomkålen och filodegsrullarna. Hummus och oliver är andra goda tillbehör.