Du behöver
- 400 g oxfilé
- salt och peppar
- smör till bryning
- 50 g oxmärg
- 1 dl panko ströbröd
- 0.5 tsk pimentónpulver (rökt paprikapulver)
Gör så här
1
Putsa och dela köttet på längden. Spara putset till rödvinssky. Rulla in oxfilén i aluminiumfolie och tillaga i ugnen, 100° till en innertemperatur på 58°. Ta bort
2
aluminiumfolie och torka av köttet. Salta, peppra och bryn köttet i smör.
3
Skär ner märgen i tärningar och blanda med panko och pimentónpulver. Fördela över oxfilén.
4
5
Vid servering:
6
Värm köttet under salamander eller under grillelementet i ugnen så märgen smälter och pankot blir krispigt. Passa så det inte bränns. Skär upp köttet i skivor.
Ingår i årets kock 2008, Tom Sjöstedts vinnarrecept: Modern restaurangrätt: Nutida ekologiskt.
”Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör”.