
Krämig svampsoppa med cannellinibönor
Kantarellsoppa med italiensk touch. Strö över lite grovriven parmesanost tillsammans med den övriga toppingen. Parmesankex är gott till.
Av Caroline Hofberg. Foto: Ove Lindfors
Du behöver
- 1 l rensade kantareller
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- olivolja
- 2 msk repade timjanblad
- 1 l grönsaksbuljong
- 1 burk cannellinibönor á 400 gram
- 2 dl lätt crème fraiche
- 2 tsk pressad citron
- salt
- olivolja
- hackad gräslök
- timjan
- 100 g finriven parmesanost
- 2 msk pinjenötter
Garnering
Parmesankex (ca 20 st)
Gör så här
Dela kantarellerna i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Mjukstek kantareller, lök och vitlök i olivolja tills vätskan kokat bort. Blanda i timjan mot slutet.
Tillsätt buljongen. Koka under lock ca 15 minuter.
Skölj bönorna, låt rinna av. Tillsätt bönor och crème fraiche. Koka ca 5 minuter.
Mixa hälften av soppan slät. Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm och tillsätt citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Garnering: Häll upp soppan. Ringla över lite olja, strö på gräslök och timjan.
Parmesankex: Lägg små högar av finriven parmesan på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med pinjenötter. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Låt kallna på plåten.