RECEPT FRÅN IK

Krämig svampsoppa med cannellinibönor

Kantarellsoppa med italiensk touch. Strö över lite grovriven parmesanost tillsammans med den övriga toppingen. Parmesankex är gott till.

Av . Foto: Ove Lindfors

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 l rensade kantareller
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 2 msk repade timjanblad
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 burk cannellinibönor á 400 gram
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 2 tsk pressad citron
  • salt
  • Garnering

  • olivolja
  • hackad gräslök
  • timjan
  • Parmesankex (ca 20 st)

  • 100 g finriven parmesanost
  • 2 msk pinjenötter

Gör så här

1

Dela kantarellerna i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Mjukstek kantareller, lök och vitlök i olivolja tills vätskan kokat bort. Blanda i timjan mot slutet.

2

Tillsätt buljongen. Koka under lock ca 15 minuter.

3

Skölj bönorna, låt rinna av. Tillsätt bönor och crème fraiche. Koka ca 5 minuter.

4

Mixa hälften av soppan slät. Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm och tillsätt citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

5

Garnering: Häll upp soppan. Ringla över lite olja, strö på gräslök och timjan.

6

Parmesankex: Lägg små högar av finriven parmesan på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med pinjenötter. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Låt kallna på plåten.


Recept