RECEPT FRÅN IK

Krämig skaldjurspaj med ost och dill

En vårfräsch och krämig skaldjurspaj med både räkor och kräftstjärtar.

Av . Foto: Anders Norrsell

Extra tid: 50 minuter
Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 500 g oskalade räkor
  • 1 st purjolök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd paprika
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 100 g avrunna kräftstjärtar
  • Äggstanning

  • 3 st ägg
  • 2 dl kesella
  • 2 dl grädde
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm kajennpeppar
  • Garnering

  • dill
  • Citronrasp

Gör så här

1

Pajdeg Blanda mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt ­vatten och kör till en degboll. Svep in degen i plastfolie. Förvara svalt i cirka 30 minuter.

2

Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en smord avlång form. Nagga pajskalet med en gaffel.

3

Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

4

Fyllning Skala räkorna. Skala och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikan.

5

Hetta upp smör och fräs purjo, vitlök och paprika utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré och rör om.

6

Tillsätt vin och koka samman i 3–4 minuter. Ta av från plattan och vänd ner räkor och kräftstjärtar.

7

Äggstanning Vispa samman äggstanningen. Fördela 3/4 av fyllningen i pajskalet. Häll stanningen över fyllningen. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner.

8

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Täck över med folie om pajen får för mycket färg.