Krämig saffransrisotto

Du behöver 500 g räkor eller färska räkor 3 dl avorioris italienskt 1 st lök hackad gul 1.5 st vitlöksklyftor finhackade 2.5 msk rapsolja 1...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g räkor eller färska räkor
  • 3 dl avorioris italienskt
  • 1 st lök hackad gul
  • 1.5 st vitlöksklyftor finhackade
  • 2.5 msk rapsolja
  • 1 l vatten + 1 hönsbuljongtärning
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 dl mellangrädde
  • 1 st saffran (0,5 g)
  • ingefära ca 1 msk riven färsk
  • 1.5 dl parmesanost nyriven
  • 1 st morot skuren i tunna stavar
  • 1 st purjolök liten finstrimlad

Gör så här

1
1. Skala och ställ räkorna kallt.

2
2. Fräs riset med lök och vitlök i olja i en (plastbelagd) kastrull.

3
3. Koka upp vatten och buljongtärning. Rör i 1/2 tsk salt i risblandningen. Tillsätt ett par deciliter av buljongen och låt den koka in i riset under omrörning då och då.

4
4. Tillsätt sedan växelvis resten av buljongen och grädden, lite i taget och koka in vartefter tills risotton är lagom krämig, cirka 30 minuter. Tillsätt nu saffran och rör om väl så att risotton blir helt saffransgul.

5
5. Smaka av med ingefära, parmesanost och kanske lite mer salt. Rör i morotsstavar och purjolök.

6
6. Blanda till sist i räkorna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top