Du behöver
- 500 g räkor eller färska räkor
- 3 dl avorioris italienskt
- 1 st lök hackad gul
- 1.5 st vitlöksklyftor finhackade
- 2.5 msk rapsolja
- 1 l vatten + 1 hönsbuljongtärning
- 1/2-1 tsk salt
- 1 dl mellangrädde
- 1 st saffran (0,5 g)
- ingefära ca 1 msk riven färsk
- 1.5 dl parmesanost nyriven
- 1 st morot skuren i tunna stavar
- 1 st purjolök liten finstrimlad
Gör så här
1
1. Skala och ställ räkorna kallt.
2
2. Fräs riset med lök och vitlök i olja i en (plastbelagd) kastrull.
3
3. Koka upp vatten och buljongtärning. Rör i 1/2 tsk salt i risblandningen. Tillsätt ett par deciliter av buljongen och låt den koka in i riset under omrörning då och då.
4
4. Tillsätt sedan växelvis resten av buljongen och grädden, lite i taget och koka in vartefter tills risotton är lagom krämig, cirka 30 minuter. Tillsätt nu saffran och rör om väl så att risotton blir helt saffransgul.
5
5. Smaka av med ingefära, parmesanost och kanske lite mer salt. Rör i morotsstavar och purjolök.
6
6. Blanda till sist i räkorna.