Du behöver
- 500 g räkor tinade eller färska
- 3 dl avorioris italienskt
- 1 st lök hackad gul
- 1.5 st vitlöksklyftor finhackade
- 2.5 msk rapsolja
- 1 l vatten + 1 hönsbuljongtärning
- 1/2-1 tsk salt
- 1 dl mellangrädde
- ingefära ca 1 msk riven färsk
- 1.5 dl parmesanost nyriven
- 1 st morot skuren i tunna stavar
- 1 st purjolök liten finstrimlad
Gör så här
1
Skala och ställ räkorna kallt.
2
Fräs riset med lök och vitlök i olja i en (plastbelagd) kastrull.
3
Koka upp vatten och buljongtärning. Rör i 1/2 tsk salt i risblandningen. Tillsätt ett par deciliter av buljongen och låt den koka in i riset under omrörning då och då. Tillsätt sedan växelvis resten av buljongen och grädden, lite i taget, och koka in vartefter tills risotton är lagom krämig
4
Smaka av med ingefära, parmesanost och kanske lite mer salt. Rör i morotsstavar och purjolök. Blanda till sist i räkorna.