RECEPT FRÅN IK

Krämig kokospaj som hos Judith

Av .

Okänd
10 portioner

Du behöver

    Kokosbotten:

  • 2.25 dl vetemjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 tsk strösocker
  • kallt vatten
  • Kokoskräm:

  • 5 dl mjölk
  • 5 dl kokosflingor (ca 200 g)
  • 1 st vaniljstång kluven på längden
  • 2 st stora ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 100 g smör mjukt
  • Gräddtopp:

  • 6 dl vispgrädde
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering:

  • 1.5 dl kokosflingor
  • 50 g vit choklad skavd

Gör så här

1
Pajskal:
2
Lägg mjöl, kokosflingor, smörklickar och socker i matberedarbunken. Använd momentknappen och snurra tills smöret fördelat sig. Tillsätt vattnet, en matsked i taget, tills degen precis håller ihop. Arbeta inte så länge att degen blir en boll i bunken.
3
Kavla ut degen på lätt mjölad bakbänk med en mjölad kavel till 33 centimeters rundel. Lägg degen över i en pajform, cirka 24 centimeter, och låt den gå ovanpå kanten. Sätt formen i kylskåpet minst en timme. Stöd degkanten med en alfolieremsa innan pajskalet gräddas gyllene mitt i ugnen i 225 grader 12–15 minuter. Låt pajskalet kallna innan det fylls.
4
5
Kokoskräm:
6
Mät upp mjölk och kokosflingor i en kastrull. Skrapa ner fröna från vaniljstången och lägg även i stånghalvorna. Koka upp under omrörning. Lyft kastrullen av plattan.
7
Vispa ihop äggen med socker och mjöl i en bunke. Vispa in 2–3 deciliter av den heta mjölk- och kokosblandningen. Vispa därefter ner äggblandningen i kastrullen. Sätt kastrullen på plattan igen och rör tills krämen tjocknar och börjar bubbla en aning. Ta kastrullen av plattan igen och rör ner smöret i bitar tills de smält helt.
8
Sätt kastrullen i kallt vatten i diskhon och rör krämen kall. Täck helt med plast nere på krämytan och sätt krämen i kylskåpet tills pajen ska fyllas.
9
10
Gräddtopp:
11
Vispa grädden till fast, men ändå mjukt skum med sockret och vaniljsockret.
12
13
Garnering:
14
Rosta kokosflingorna under omrörning i torr stekpanna till gyllene färg. Häll över kokosen på en tallrik och låt kallna. Skav chokladen med en rotsaksskalare.
15
16
Montering:
17
Lägg pajskalet på ett fat. Fyll i kokoskrämen och släta till ytan. Skeda gräddpöset ovanpå krämen. Strö slutligen på kokos och choklad. Servera på en gång, eller sätt pajen i kylskåpet tills serveringsdags. Den måste serveras samma dag den fyllts.

Recept // Fler övrigtrecept