Du behöver
- 2.25 dl vetemjöl
- 1 dl kokosflingor
- 100 g smör eller margarin
- 2 tsk strösocker
- kallt vatten
- 5 dl mjölk
- 5 dl kokosflingor (ca 200 g)
- 1 st vaniljstång kluven på längden
- 2 st stora ägg
- 1 dl strösocker
- 0.5 dl vetemjöl
- 100 g smör mjukt
- 6 dl vispgrädde
- 0.75 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1.5 dl kokosflingor
- 50 g vit choklad skavd
Kokosbotten:
Kokoskräm:
Gräddtopp:
Garnering:
Gör så här
1
Pajskal:
2
Lägg mjöl, kokosflingor, smörklickar och socker i matberedarbunken. Använd momentknappen och snurra tills smöret fördelat sig. Tillsätt vattnet, en matsked i taget, tills degen precis håller ihop. Arbeta inte så länge att degen blir en boll i bunken.
3
Kavla ut degen på lätt mjölad bakbänk med en mjölad kavel till 33 centimeters rundel. Lägg degen över i en pajform, cirka 24 centimeter, och låt den gå ovanpå kanten. Sätt formen i kylskåpet minst en timme. Stöd degkanten med en alfolieremsa innan pajskalet gräddas gyllene mitt i ugnen i 225 grader 12–15 minuter. Låt pajskalet kallna innan det fylls.
4
5
Kokoskräm:
6
Mät upp mjölk och kokosflingor i en kastrull. Skrapa ner fröna från vaniljstången och lägg även i stånghalvorna. Koka upp under omrörning. Lyft kastrullen av plattan.
7
Vispa ihop äggen med socker och mjöl i en bunke. Vispa in 2–3 deciliter av den heta mjölk- och kokosblandningen. Vispa därefter ner äggblandningen i kastrullen. Sätt kastrullen på plattan igen och rör tills krämen tjocknar och börjar bubbla en aning. Ta kastrullen av plattan igen och rör ner smöret i bitar tills de smält helt.
8
Sätt kastrullen i kallt vatten i diskhon och rör krämen kall. Täck helt med plast nere på krämytan och sätt krämen i kylskåpet tills pajen ska fyllas.
9
10
Gräddtopp:
11
Vispa grädden till fast, men ändå mjukt skum med sockret och vaniljsockret.
12
13
Garnering:
14
Rosta kokosflingorna under omrörning i torr stekpanna till gyllene färg. Häll över kokosen på en tallrik och låt kallna. Skav chokladen med en rotsaksskalare.
15
16
Montering:
17
Lägg pajskalet på ett fat. Fyll i kokoskrämen och släta till ytan. Skeda gräddpöset ovanpå krämen. Strö slutligen på kokos och choklad. Servera på en gång, eller sätt pajen i kylskåpet tills serveringsdags. Den måste serveras samma dag den fyllts.