Krämig kokospaj som hos Judith

Du behöver Kokosbotten: 2.25 dl vetemjöl 1 dl kokosflingor 100 g smör eller margarin 2 tsk strösocker kallt vatten Kokoskräm: 5 dl mjölk 5 dl...


10 portioner

Du behöver

Kokosbotten:

2.25 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
100 g smör eller margarin
2 tsk strösocker
kallt vatten

Kokoskräm:

5 dl mjölk
5 dl kokosflingor (ca 200 g)
1 st vaniljstång kluven på längden
2 st stora ägg
1 dl strösocker
0.5 dl vetemjöl
100 g smör mjukt

Gräddtopp:

6 dl vispgrädde
0.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering:

1.5 dl kokosflingor
50 g vit choklad skavd

Gör så här

1
Pajskal:

2
Lägg mjöl, kokosflingor, smörklickar och socker i matberedarbunken. Använd momentknappen och snurra tills smöret fördelat sig. Tillsätt vattnet, en matsked i taget, tills degen precis håller ihop. Arbeta inte så länge att degen blir en boll i bunken.

3
Kavla ut degen på lätt mjölad bakbänk med en mjölad kavel till 33 centimeters rundel. Lägg degen över i en pajform, cirka 24 centimeter, och låt den gå ovanpå kanten. Sätt formen i kylskåpet minst en timme. Stöd degkanten med en alfolieremsa innan pajskalet gräddas gyllene mitt i ugnen i 225 grader 12–15 minuter. Låt pajskalet kallna innan det fylls.

4

5
Kokoskräm:

6
Mät upp mjölk och kokosflingor i en kastrull. Skrapa ner fröna från vaniljstången och lägg även i stånghalvorna. Koka upp under omrörning. Lyft kastrullen av plattan.

7
Vispa ihop äggen med socker och mjöl i en bunke. Vispa in 2–3 deciliter av den heta mjölk- och kokosblandningen. Vispa därefter ner äggblandningen i kastrullen. Sätt kastrullen på plattan igen och rör tills krämen tjocknar och börjar bubbla en aning. Ta kastrullen av plattan igen och rör ner smöret i bitar tills de smält helt.

8
Sätt kastrullen i kallt vatten i diskhon och rör krämen kall. Täck helt med plast nere på krämytan och sätt krämen i kylskåpet tills pajen ska fyllas.

9

10
Gräddtopp:

11
Vispa grädden till fast, men ändå mjukt skum med sockret och vaniljsockret.

12

13
Garnering:

14
Rosta kokosflingorna under omrörning i torr stekpanna till gyllene färg. Häll över kokosen på en tallrik och låt kallna. Skav chokladen med en rotsaksskalare.

15

16
Montering:

17
Lägg pajskalet på ett fat. Fyll i kokoskrämen och släta till ytan. Skeda gräddpöset ovanpå krämen. Strö slutligen på kokos och choklad. Servera på en gång, eller sätt pajen i kylskåpet tills serveringsdags. Den måste serveras samma dag den fyllts.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top