RECEPT FRÅN IK

Kräftsoppa på rostade kräftskal

Av .

Tillagningstid: 90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • kräftor skal av 1 kg kokta
  • vatten ca 1 liter
  • 2 st gula lökar
  • 7 st morötter
  • 0.5 st rotselleri (150 g)
  • 1.5 l vatten
  • 2 tsk dillfrö
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm kajennpeppar
  • tabasco eller stänk av
  • 2 msk smör kallt
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och vitpeppar

Gör så här

1
Rosta kräftskalen i långpanna mitt i ugnen i 175 grader tills skalen är torra och spröda, cirka 30 minuter. Lägg skalen i en kastrull och häll på kallt vatten.
2
Koka upp och koka 15 minuter. Sila spadet ner i en vid kastrull. Koka in tills knappt 1/3 kvarstår.
3
Skala och tärna lök och rotsaker. Koka dem mjuka i vatten med dillfrön, fänkålsfrön och tomatpuré. Mixa soppan slät och sila den.
4
Koka upp den silade soppan, vispa ner kräftbuljongen och smaka av med kajennpeppar eller tabasco.
5
Ta kastrullen av plattan, vispa ner bitar av kallt smör och vispgrädde. Smaka av med salt och vitpeppar.
6
Servera soppan med bröd, till exempel kantarellfocaccia.

Recept // Fler skaldjurrecept