Du behöver
- kräftor skal av 1 kg kokta
- vatten ca 1 liter
- 2 st gula lökar
- 7 st morötter
- 0.5 st rotselleri (150 g)
- 1.5 l vatten
- 2 tsk dillfrö
- 2 tsk fänkålsfrön
- 2 msk tomatpuré
- 1 krm kajennpeppar
- tabasco eller stänk av
- 2 msk smör kallt
- 2 dl vispgrädde
- salt och vitpeppar
Gör så här
1
Rosta kräftskalen i långpanna mitt i ugnen i 175 grader tills skalen är torra och spröda, cirka 30 minuter. Lägg skalen i en kastrull och häll på kallt vatten.
2
Koka upp och koka 15 minuter. Sila spadet ner i en vid kastrull. Koka in tills knappt 1/3 kvarstår.
3
Skala och tärna lök och rotsaker. Koka dem mjuka i vatten med dillfrön, fänkålsfrön och tomatpuré. Mixa soppan slät och sila den.
4
Koka upp den silade soppan, vispa ner kräftbuljongen och smaka av med kajennpeppar eller tabasco.
5
Ta kastrullen av plattan, vispa ner bitar av kallt smör och vispgrädde. Smaka av med salt och vitpeppar.
6
Servera soppan med bröd, till exempel kantarellfocaccia.