Du behöver

  • mjöl till utbakning
  • 200 g smör rumstempererat
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 2.5 dl vatten ljummet
  • Fyllning:

  • gul lök (125 g) finhackad
  • 1 st röd paprika tärnad
  • 250 g köttfärs
  • olja
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • chilipeppar (beroende på hur het man vill ha färsen)
  • 2 dl vatten
  • 0.5 dl russin
  • 0.5 msk paprikapulver
  • 2 st salladslökar strimlade eller ta klippt gräslök
  • 0.5 tsk oregano
  • 0.5 tsk spiskummin
  • maizenaredning ljus eller mörk
  • 0.5 tsk strösocker
  • salt
  • Tillbehör:

  • oliver halverade, beräkna 1 1
  • 1.5 st ägg hackade
  • 1 st ägg till pensling

Gör så här

1
Arbeta ihop en smidig deg av mjöl, smör, paprikapulver, salt och vatten. Låt vila ca 30 minuter under bakduk.
2
Fräs lök, paprika och färs i olja. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt chilipepparn. Tillsätt vatten och rör ner russinen. Låt koka ett par minuter till en saftig fyllning. Rör ner paprikapulver, salladslök, oregano och kummin. Låt koka en minut. Red av med maizenaredningen genom att strö den direkt i färsröran. Smaka av med socker och salt. Eventuellt också med mera kryddor.
3
Kavla ut degen till en 1/2 cm tjock kaka. Ta ut rundlar på cirka 8 cm i diameter eller större. Fördela fyllning plus oliv och ägg på varje rundel. Vik till halvmåne och tryck till kanterna.
4
Placera pirogerna på bakplåtspapper på plåt. Pensla med ägg. Grädda små piroger i 225 graders ugnsvärme ca 10 minuter. Stora piroger behöver 200 graders värme och ca 15 minuters gräddningstid. Färgen ska vara guldgul och pirogerna ska vara genomgräddade.

Kommentar:
Passar till knytkalaset eller på buffébordet.


Recept // Fler köttfärsrecept