Köttgryta med svamp

Du behöver 800 g nötkött salt svartpeppar 2 st gula lökar medelstora 1 st vitlöksklyfta 2 st morötter 2 msk smör 1 msk olivolja 1...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 800 g nötkött
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 st gula lökar medelstora
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 st morötter
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 st lagerblad
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk råsocker

Ugnsrostade grönsaker

2 st rödlökar
2 st palsternackor
1 st butternutpumpa
2 msk olivolja
200 g svamp t.ex. tratt- och gula kantareller
2 msk smör
2 msk grovhackad persilja

Gör så här

1

Lägg fram köttet i god tid och låt det bli rumstempererat. Dela det i mindre bitar och krydda med salt och peppar. 

2

Lägg fram köttet i god tid och låt det bli rumstempererat. Dela det i mindre bitar och krydda med salt och peppar. 

3

Skala under tiden lök, vitlök och morötter. Skär löken i skivor, finhacka vitlöken och dela morötterna i mindre bitar.

4

Hetta upp en rejäl kastrull och tillsätt smör och olja. Bryn köttet tills det fått fin färg på bägge sidor.

5

Tillsätt lök och vitlök och fräs i ett par minuter tills löken fått lite färg. Krydda med timjan, lagerblad och strö ner vetemjöl och tillsätt tomatpuré. 

Bryn i en minut, rör lite då och då.

6

Tillsätt vin, vatten, fond, vinäger och socker, ge det ett uppkok så att alkoholen kokar bort. 

7

Sjud grytan under lock i cirka 1 1/2 timme tills köttet är riktigt mört. 

8

Rostade grönsaker  Sätt under tiden ugnen på 200 grader.Skala lök och palsternackor, dela löken i klyftor och skär palsternackan i mindre bitar. Dela pumpan och kärna ur. Skala och skär i mindre bitar. Lägg grönsakerna på en plåt och ringla över olja.
Salta och peppra efter smak.

9

Baka grönsakerna mitt i ugnen tills de fått fin färg och mjuknat, 30–40 minuter.

10

Rensa svampen och dela större svampar i mindre bitar. Stek svampen i en stekpanna utan fett tills det mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt smör mot slutet och fräs tills svampen fått lite färg. Krydda med lite salt och peppar. Toppa med hackad persilja.

11

Toppa grytan med svampen och servera med de ugnsbakade grönsakerna och bröd eller pressad potatis.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top