RECEPT FRÅN IK

Köttfärslimpa med trattkantareller

Av .

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2.5 dl tranbär frysta
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 200 g trattkantareller rensade
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 st gul lök finhackad
  • 1 st rött äpple finhackat
  • 500 g blandfärs
  • 1 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 2 msk kalvfond
  • 0.75 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar nymald
  • 1 st savojkålshuvud litet
  • 2 msk smör till stekning
  • 1.5 msk sirap
  • 2.5 dl vispgrädde
  • maizena till redning
  • salt nymald svartpeppar
  • 1 st brysselkål nät
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 tsk strösocker
  • salt nymald svartpeppar
  • potatis till servering

Gör så här

1
Koka tranbär, socker och vatten i cirka 15 minuter till syltkonsistens. Låt svalna och kyl ner.
2
3
Sätt ugnen på 175 grader. Stek trattkantarellerna gyllene i smör och tillsätt lök och äpple på slutet, stek ytterligare någon minut.
4
Blanda färsen med svampfräset och resterande ingredienser till en smidig smet.
5
Forma en limpa av färssmeten och lägg i en smörad och ugnssäker form. Ugnsbaka i cirka 35 minuter, täck eventuellt limpan med aluminiumfolie om den får för mycket färg.
6
7
Dela, skär ut roten och strimla savojkålen. Fräs den i smör och sirap tills den är mjuk, det tar cirka 5 minuter.
8
Tillsätt grädden och låt koka ihop i cirka 5 minuter. Red av med majsena och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
9
10
Skär av botten på bryssel­kålen och plocka av bladen försiktigt. Stek dem hastigt i smör strax före servering och smaka av med socker, salt och nymald svartpeppar.
11
Skiva köttfärslimpan och lägg upp på tallrikar. Servera tillsammans med den gräddstuvade kålen och garnera med brysselkålsbladen. Lägg upp tranbärskompotten i en skål bredvid.

Recept // Fler köttfärsrecept