Köttbullar med kikärter

Du behöver 0.75 dl havregryn 1 msk potatismjöl 1.5 dl vatten 1 st röd lök 400 g nötfärs 1 st ägg 2 msk fransk senap...


4 portioner

Du behöver

  • 0.75 dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 1.5 dl vatten
  • 1 st röd lök
  • 400 g nötfärs
  • 1 st ägg
  • 2 msk fransk senap
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Till stekning:

olivolja

Kikärter i tomat:

1 st kikärtor (400 g)
vatten eller naturella vita bönor
1 st burk krossade tomater (400 g)
rosmarin några kvistar

Att servera till:

potatisklyftor eller kokt ris

Gör så här

1
1. Blanda havregryn, potatismjöl och vatten. Låt alltsammans svälla en stund.

2
2. Skala och finhacka löken under tiden.

3
3. Rör samman havreblandningen med färs, ägg och lök. Smaksätt med senap, salt och peppar.

4
4. Forma färsen till cirka 12 ganska stora köttbullar. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna.

5
5. Låt under tiden kikärter eller bönor rinna av.

6
6. Häll tomaterna i en traktörpanna. Lägg i kikärterna och några kvistar rosmarin. Lägg till sist i de brynta köttbullarna. Låt alltsammans puttra 5-6 minuter, tills köttbullarna är färdiga helt igenom.

7
7. Servera rätten med potatisklyftor eller ris, plus en smörgås.


Kommentar:
Tips! Friska vuxna som har celiaki kan numera använda rent havre. Det öppnar många möjligheter! Studier pågår fortfarande om havrets inverkan på barn och ungdomar under 18 år. Därför rekommenderas detta sädesslag för närvarande inte till denna målgrupp. Använd då kokt mosad potatis eller glutenfritt ströbröd som utdrygning i färsen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top