Du behöver
- högrev älg, hjort eller lamm
- 2 l kokande vatten
- 2 st morötter
- 1 bitar purjolök
- 2 tsk salt
- 0.5 tsk vitpepparkorn
- 2 st lagerblad
Gör så här
1
Skölj köttbiten under kallvattenskranen och lägg den i en trång kastrull. Häll på kokande vatten, tillsätt salt och koka upp igen. Ta bort skummet med en hålslev. Grumligheterna som samlar sig i skummet gör buljongen oklar om de inte tas bort.
2
Skölj morötter och purjo och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med hela pepparkorn och lagerblad.
3
Sjud köttet under lock cirka 1 timme och 15 minuter. Ibland behövs 1 1/2 timme, beroende på köttbitens tjocklek och mörhet. Prova med en sticka som ska glida lätt igenom.
4
Ta upp köttet och håll det varmt på en tallrik med folie över.
5
Sila buljongen och kasta grönsaker och kryddor. De är urlakade och smaken finns kvar i buljongen.