Du behöver
Körsbärskompott
5 dl körsbär färska eller frysta, urkärnade
1 dl strösocker
0.5 dl portvin eller madeira
Glass
3 st äggulor
1 dl florsocker
0.5 tsk äkta vaniljpulver
3 dl vispgrädde
äggvitor
Till servering
italienska mandelskorpor eller havreflarn
Gör så här
Häll urkärnade körsbär, socker och portvin i en kastrull. Koka utan lock tills kompotten tjocknat och körsbären mjuknat, häll upp i skål och låt svalna.
Lägg äggulor, florsocker och vaniljpulver i en skål och vispa med elvisp tills det blir vitt och pösigt.
Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren bunke med rena vispar. Vitorna ska vara så fasta att bunken kan vändas upp och ner utan att de rinner ut.
Vänd ner den vispade grädden och de vispade vitorna i ägggulesmeten. Rör tills allt är blandat ordentligt. Smaksätt med körsbärskompotten, men spar lite till garnering. Häll upp glassen i en form och ställ i frysen att stelna i minst 6 timmar.
Ta fram glassen och låt den stå i rumstemperatur i 10–15 minuter innan servering. Lägg upp i skålar, garnera med resten av kompotten och servera gärna med mandelskorpor eller havreflarn.
Tips: Det är också gott att göra kompott av plommon och blanda den med glass. Smaksätt gärna med rivet apelsinskal.
Det är också gott att göra kompott av plommon och blanda den med glass. Smaksätt gärna med rivet apelsinskal.