Körsbärsglass med portvin

Du behöver Körsbärskompott 5 dl körsbär färska eller frysta, urkärnade 1 dl strösocker 0.5 dl portvin eller madeira Glass 3 st äggulor 1 dl florsocker...

Tillagningstid: 30 minuter
1 liter

Du behöver

Körsbärskompott

5 dl körsbär färska eller frysta, urkärnade
1 dl strösocker
0.5 dl portvin eller madeira

Glass

3 st äggulor
1 dl florsocker
0.5 tsk äkta vaniljpulver
3 dl vispgrädde
äggvitor

Till servering

italienska mandelskorpor eller havreflarn

Gör så här

1

Häll urkärnade körsbär, socker och portvin i en kastrull. Koka utan lock tills kompotten tjocknat och körsbären mjuknat, häll upp i skål och låt svalna.

2

Lägg äggulor, florsocker och vaniljpulver i en skål och vispa med elvisp tills det blir vitt och pösigt. 

3

Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren bunke med rena vispar. Vitorna ska vara så fasta att bunken kan vändas upp och ner utan att de rinner ut.

4

Vänd ner den vispade grädden och de vispade vitorna i ägggulesmeten. Rör tills allt är blandat ordentligt. Smaksätt med körsbärskompotten, men spar lite till garnering. Häll upp glassen i en form och ställ i frysen att stelna i minst 6 timmar.

5

Ta fram glassen och låt den stå i rumstemperatur i 10–15 minuter innan servering. Lägg upp i skålar, garnera med resten av kompotten och servera gärna med mandelskorpor eller havreflarn.

6

Tips: Det är också gott att göra kompott av plommon och blanda den med glass. Smaksätt gärna med rivet apelsinskal.


Kommentar:
Det är också gott att göra kompott av plommon och blanda den med glass. Smaksätt gärna med rivet apelsinskal.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top