RECEPT FRÅN IK

Koreanska räkor med ris och ägg

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 prt jasminris
  • Koreanska räkor

  • 1 msk gochujang
  • 1 msk koreansk soja eller japansk
  • 0.5 msk honung
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk risvinäger
  • 0.5 tsk fint riven ingefära
  • 1 st liten vitlöksklyfta
  • 200 g skalade räkor
  • Grönsaker

  • 300 g rödkål
  • 1 st stor morot
  • 1 dl kimchi från burk
  • 0.5 st lime
  • 2 st avokador
  • 2 st salladslökar
  • 4 st ägg
  • olja till stekning
  • limeklyftor till stekning

Gör så här

1

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

2

Koreanska räkor Blanda gochu­jang, soja, honung, sesamolja, risvinäger, riven ingefära och vitlök i en skål. Vänd ner räk­orna och blanda väl.

3

Grönsaker Strimla rödkålen väldigt fint, helst med mandolin. Strimla eller riv moroten. Hacka kimchin och lägg den i en skål. Pressa över limen och blanda ner kålen och moroten.

4

Dela avokadorna, ta bort skal och kärnor och skiva köttet. Skiva salladslöken.

5

Stek äggen. Fördela riset i skålar. Lägg på räkor, avokado, ägg och kimchikål. Toppa med salladslök. Servera med limeklyftor.

6

Tips: Den koreanska chilipastan gochujang ger ett härligt sting åt räkorna. Den kan ersättas med som sriracha eller sambal oelek, men minska då mängden och smaka dig fram.


Kommentar:
Allt i en skål på koreanskt vis med chiliheta räkor, ris, ägg och krispiga grönsaker.

Recept