RECEPT FRÅN IK

Koreansk ssam med kyckling

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st hel kyckling
  • Rimlag

  • 2 l vatten
  • 6 msk salt
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 4 cm färsk ingefära
  • Pensling

  • 1 msk mörk soja
  • 1 msk ljus soja
  • Ris

  • 250 g sushiris
  • 1 msk sesamfrön
  • 0.5 st vitlöksklyfta
  • 1 krm flingsalt
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 dl färdig majonnäs
  • Tillbehör

  • 2 st huvuden gemsallad
  • 2 st medelstora morötter
  • 0.5 st gurka
  • salladslökar
  • hoisinsås

Gör så här

1

Koka upp vatten, salt, vitlöksklyftor och skivad ingefära. Låt lagen kallna helt. Lägg kycklingen i rimlagen och låt stå i kyl i cirka 16 timmar.

2

Sätt ugnen på 200 grader. Låt kycklingen rinna av väl. Klappa den torr med hushållspapper och lägg i en ugnsform.

3

Rör ihop sojasorterna och pensla kycklingen med det. Stek i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Pensla igen ­efter halva tiden. Kontrollera att kycklingen är klar. Kött­saften ska vara genomskinlig.

4

Ris Koka ris enligt anvisning på förpackningen. Rosta sesamfröna och krossa dem i en mortel. Vänd ner fröna i riset.

5

Majonnäs Hacka vitlöken och mosa under knivbladet ihop med flingsalt. Rör ner vitlök och chiliflakes i majonnäsen.

6

Låt kycklingen svalna en stund, plocka sedan köttet av benen. Dela i strimlor och lägg upp på ett fat.

7

Servera kycklingen med ris och alla tillbehör. Fyll salladsblad med allt gott. Toppa med majonnäs eller hoisinsås.


Kommentar:
Ssam betyder ”vira in” på koreanska och är som en salladswrap som brukar fyllas med ris och grillat kött. Här har vi gjort en variant med rimmad helstekt kyckling som blir fantastiskt saftig.

Recept