Kokt rimmad storkyckling

Du behöver 1 st kyckling ca 1 1/2 kg Saltlake: 2 l vatten salt knappt 2 dl 4.5 msk strösocker 0.5 msk svartpepparkorn lätt krossade...


6 portioner

Du behöver

  • 1 st kyckling ca 1 1/2 kg

Saltlake:

2 l vatten
salt knappt 2 dl
4.5 msk strösocker
0.5 msk svartpepparkorn lätt krossade
3 st lagerblad

Kokning:

vatten
6 st svartpepparkorn vit- och
1 st lök gul i bitar
1 st morot i bitar
2 st lagerblad
persiljekvist några

Gör så här

1
Skölj av kycklingen. Blanda saltlakens ingredienser i en bunke eller rostfri gryta stor nog att rymma fågeln. Rör blandningen tills salt och socker löst sig. Lägg i kycklingen, täck och ställ i kyl över natten eller högst ett dygn.

2
Slå bort saltlaken och sjud fågeln i nytt vatten som täcker, tillsammans med peppar, lök, morot och blad. Mellan 45 och 60 minuter brukar vara lagom koktid, kolla genom att sticka i lårvecket. Sipprar röd saft ur behövs mera kokning.

3
Dela fågeln i lagom serveringsbitar. Ska det vara riktigt fint lossar man åtminstone brösten från skrovet, skär dem i sneda skivor och lägger upp på varmt serveringsfat. Resten av fågeln kan delas i mindre bitar vid lederna. Håll varmt under alfolie och handduk medan såsen blir färdig.


Kommentar:
Utmärkta tillbehör till den här kyckligen är citronhonungssås, mejramris med getost kokta gulbetor.
Avsluta gärna måltiden med chokladmoussefylld espressoéclair.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top