Du behöver

  • 1 st kyckling ca 1 1/2 kg
  • Saltlake:

  • 2 l vatten
  • salt knappt 2 dl
  • 4.5 msk strösocker
  • 0.5 msk svartpepparkorn lätt krossade
  • 3 st lagerblad
  • Kokning:

  • vatten
  • 6 st svartpepparkorn vit- och
  • 1 st lök gul i bitar
  • 1 st morot i bitar
  • 2 st lagerblad
  • persiljekvist några

Gör så här

1
Skölj av kycklingen. Blanda saltlakens ingredienser i en bunke eller rostfri gryta stor nog att rymma fågeln. Rör blandningen tills salt och socker löst sig. Lägg i kycklingen, täck och ställ i kyl över natten eller högst ett dygn.
2
Slå bort saltlaken och sjud fågeln i nytt vatten som täcker, tillsammans med peppar, lök, morot och blad. Mellan 45 och 60 minuter brukar vara lagom koktid, kolla genom att sticka i lårvecket. Sipprar röd saft ur behövs mera kokning.
3
Dela fågeln i lagom serveringsbitar. Ska det vara riktigt fint lossar man åtminstone brösten från skrovet, skär dem i sneda skivor och lägger upp på varmt serveringsfat. Resten av fågeln kan delas i mindre bitar vid lederna. Håll varmt under alfolie och handduk medan såsen blir färdig.

Kommentar:
Utmärkta tillbehör till den här kyckligen är citronhonungssås, mejramris med getost kokta gulbetor. Avsluta gärna måltiden med chokladmoussefylld espressoéclair.


Recept // Fler kyckling & fågelrecept