RECEPT FRÅN IK

Kokosglass med ananas

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

    Kokosglass

  • 2 dl riven kokos
  • 5 dl grädde
  • 1 burk burk kondenserad mjölk, sötad
  • tetra kokosgrädde
  • Limesirap

  • 2 st lime det yttersta finrivna skalet
  • 1 dl färskpressad limesaft (3-4 lime)
  • 1 dl strösocker
  • Ananas

  • 1 st ananas
  • finrivet limeskal till servering

Gör så här

1

Rosta kokosen gyllene under omrörning i torr stekpanna. Vakta så att den inte bränns. Låt svalna.

2

Vispa grädden med elvisp till fasta toppar i en stor skål. Vispa varsamt i kondenserad mjölk och kokosgrädde. Vänd i 1 1/2 dl av kokosen. Häll upp glassmeten i form eller burk med lock. Frys i minst fem timmar.

3

Koka upp limeskal, limesaft och socker i en liten kastrull och låt småkoka varsamt i 10 minuter till simmig konsistens. Låt svalna.

4

Skala ananasen, dela den i sex–åtta klyftor på längden och skär bort rotstocken från varje klyfta. Skiva varje klyfta tunt med vass kniv.

5

Lägg upp ananas på fyra tallrikar, toppa med en kula glass, ringla över limesirap och dekorera med resterande kokos och finrivet lime-skal.

6

Tips: Det blir mer än fyra portioner glass, mängden är anpassad efter storleken på burken med kondenserad mjölk.


Kommentar:
Med kondenserad mjölk i smeten behövs ingen glassmaskin, glassen blir härligt krämig ändå. Vi matchar kokosglassen med tunnskivad ananas och en sötsyrlig limesirap.

Recept