Koka kräftor på Per-Anders vis

Du behöver 1.5 kg levande insjökräftor 3 l vatten 125 g grovsalt (ca 1 dl) 1 msk dillfrö 1 kg krondill kronorna Gör så här...

Tillagningstid: 30 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg levande insjökräftor
  • 3 l vatten
  • 125 g grovsalt (ca 1 dl)
  • 1 msk dillfrö
  • 1 kg krondill kronorna

Gör så här

1
Det är viktigt att kräftorna är väl sköljda innan de kokas för att

2
undvika eventuell dy och dysmak. Lägg kräftorna i en stor bunke under kallvattenkranen, helst i ett par timmar, eller i diskhon med proppen i och byt vatten ofta.

3

4
1. Koka upp vatten, salt och dillfrö. Tillsätt hälften av dillkronorna och låt dem koka med i lagen i 5 minuter för att sedan plockas bort.

5
2. Låt kräftorna rinna av så de inte tar med sig en massa kallvatten i koket.

6
3. Lägg i hälften av kräftorna, lägg på locket, när lagen kokar upp lyfter du upp kräftorna igen.

7
4. Lägg i resten av kräftorna, på med lock och koka upp. Tillsätt de halvkokta kräftorna och resten av krondillen. Koka under lock i 3 minuter.

8
5. Sätt ner kastrullen i kallvatten för snabb avkylning. Ställ in kastrullen i kylen över natten.


Kommentar:
Recept av Per-Anders Bergqvist. I många recept är det öl och socker i kräftspadet men inte i Per-Anders. Det är helt onödigt menar han, och bara till för att dölja dålig smak. Det är viktigare att skölja kräftorna noga innan de kokas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top