Du behöver
- 1.5 kg levande insjökräftor
- 3 l vatten
- 125 g grovsalt (ca 1 dl)
- 1 msk dillfrö
- 1 kg krondill kronorna
Gör så här
1
Det är viktigt att kräftorna är väl sköljda innan de kokas för att
2
undvika eventuell dy och dysmak. Lägg kräftorna i en stor bunke under kallvattenkranen, helst i ett par timmar, eller i diskhon med proppen i och byt vatten ofta.
3
4
1. Koka upp vatten, salt och dillfrö. Tillsätt hälften av dillkronorna och låt dem koka med i lagen i 5 minuter för att sedan plockas bort.
5
2. Låt kräftorna rinna av så de inte tar med sig en massa kallvatten i koket.
6
3. Lägg i hälften av kräftorna, lägg på locket, när lagen kokar upp lyfter du upp kräftorna igen.
7
4. Lägg i resten av kräftorna, på med lock och koka upp. Tillsätt de halvkokta kräftorna och resten av krondillen. Koka under lock i 3 minuter.
8
5. Sätt ner kastrullen i kallvatten för snabb avkylning. Ställ in kastrullen i kylen över natten.
Recept av Per-Anders Bergqvist. I många recept är det öl och socker i kräftspadet men inte i Per-Anders. Det är helt onödigt menar han, och bara till för att dölja dålig smak. Det är viktigare att skölja kräftorna noga innan de kokas.